James Arthur Photography

Gent roept inwoners op om lerarentekort mee op te vangen: "Elke openstaande vacature is een drama"

De Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) roept inwoners op om bij te springen om het lerarentekort in de stad op te vangen. Er zijn zeker 100 vacatures niet ingevuld. De stad zal nog tot eind dit jaar een beroep moeten doen op vrijwillige krachten om de gaten dicht te rijden. 

Stad Gent lanceert een opmerkelijke oproep om het lerarentekort in de stad aan te pakken. "Alle Gentenaars die willen, zijn welkom", klinkt het bij schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). "Mensen met ervaring of een pedagogisch diploma mogen zich zeker melden, maar ook anderen die enkel in de administratie of logistiek kunnen helpen, kunnen de druk verlichten." 

Stad zet zelf 50 vrijwilligers in

Gent voorziet zelf een vrijwilligerspoule van 50 mensen. "Het gaat onder meer over leerkrachten op rust maar ook psychologen" De stad vreest echter dat de bestaande poule niet zal volstaan. "We merken dat het lerarentekort groot is en ook door corona vallen er mensen uit", verklaart Decruynaere nog. De stad voorziet voor de vrijwilligers een vergoeding. "Er is gelukkig ook ondersteuning van de verschillende koepels."  

We zoeken voor elke vrijwilliger een goede match, een school die past

Schepen Elke Decruynaere

Het is onduidelijk hoe groot het lerarentekort precies is. "Dat is echt heel moeilijk te zeggen. Het gaat zeker om meer dan 100 vacatures. De situatie verschilt van school tot school en ook binnen de verschillende koepels zijn er grote verschillen. Maar, elke openstaande vacature is eigenlijk een drama." Gent vermoedt dat de vrijwilligers nog zeker tot eind dit jaar ingezet zullen moeten worden.  Gentenaars kunnen zich melden bij het Onderwijscentrum

Meest gelezen