Stroomfactuur als fiscaal voordeel? Niet als het van minister van Financiën Van Peteghem afhangt

Minister van Financiën Van Peteghem wil niet dat werkgevers de elektriciteitsfactuur van hun werknemers betalen, in plaats van hen loon uit te keren. Hij verzet zich daarmee tegen een plan van elektriciteitsleverancier Luminus. 

Energiebedrijf Luminus lanceerde gisteren een aanbod waarbij werknemers een deel van hun elektriciteitsfactuur fiscaal voordelig kunnen laten betalen door hun werkgever.  Werkgevers maken hiervoor gebruik van de flexibele verloning. "Een win-winsituatie voor beide partijen", noemt Luminus het. "Bedrijven verhogen de aantrekkelijkheid van hun salarispakket zonder extra kosten en werknemers kunnen een fiscaal voordeel behalen tot 500 euro per jaar, afhankelijk van hun verbruik."

Uw factuur rechtstreeks laten betalen door de werkgever, wordt gezien als een fiscaal voordeel. De fiscus heeft dat voordeel voor werknemers forfaitair vastgelegd op 470 euro. Het deel van de factuur onder die grens wordt belast als beroepsinkomen, maar het deel daarboven wordt niet belast. Het financiële voordeel hangt dus af van hoeveel stroom u jaarlijks gebruikt. Bij een gemiddelde jaarfactuur van 1.200 euro bedraagt het fiscaal voordeel 350 euro. Voor wie jaarlijks voor 1.500 euro stroom verbruikt, loopt het voordeel op tot 500 euro. 

Het gaat in tegen de geest van de belastinghervorming waarbij we de fiscale koterijen willen wegwerken

Vincent Van Peteghem, minister van Financiën

"Koterijen wegwerken"

Het aanbod van Luminus past binnen de zogeheten cafetariaplannen van bedrijven, waarbij werknemers hun vakantiegeld, een bonus of een dertiende maand kunnen omzetten in andere voordelen die minder belast worden, zoals een bedrijfswagen, een fiets of vakantiedagen. De elektriciteitsfactuur zou dat rijtje nu vervoegen.

Maar dat ziet minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) niet zitten. "Dit is een vorm van fiscale optimalisatie die ingaat tegen het regeerakkoord waarbij we verloning in euro's willen doen en niet in alternatieve verloningsvormen. En het gaat in ook tegen de geest van de belastinghervorming waaraan we werken en waarbij we de fiscale koterijen willen wegwerken. We zijn dan ook aan het kijken hoe we deze piste zo snel mogelijk kunnen sluiten."

Luminus is hierbij niet in de fout gegaan. Het heeft het plan laten goedkeuren door Dienst Voorafgaande Beslissingen binnen de FOD Financiën. "Dit voorstel is inderdaad op basis van de bestaande regelgeving mogelijk gemaakt door een ruling", geef Van Peteghem toe. Maar dat neemt niet weg dat hij het plan zo snel mogelijk van de baan wil. Luminus, dat al een akkoord met het bedrijf CTG en ook in gesprek is met heel wat andere bedrijven om de dienst aan te bieden, wacht af wat de minister precies zal beslissen.

Meest gelezen