Stroomonderbreking zet 5.000 gezinnen in Hasselt uur zonder stroom

Vanmorgen om iets voor 10 uur legde een stroomonderbreking in een schakelkast half Hasselt lam. Niet alleen in het centrum, maar ook in Rapertingen, Runkst, Hollandsveld, Wimmertingen en Sint-Lambrechts-Herk ging het licht letterlijk uit. 

"Vanmorgen is er bij graafwerken één van onze hoofdleidingen geraakt waardoor er meer dan 5.000 gezinnen zonder stroom zaten", zegt David Callens van Fluvius: "We zijn ter plaatse geweest om het probleem op te lossen en na een uurtje had iedereen terug stroom. De foutieve boring die gebeurd is, was op één van de hoofdleidingen van het binnenspanningsnet; dat moet je zien als één van de grote kabels die stroom voorzien aan de stad Hasselt. De helft van de stad zat zonder elektriciteit maar ook klanten in groot Hasselt waren getroffen door de stoompanne, afhankelijk of die aangesloten waren op die cabine of niet."

Op afstand

Normaal gezien kan Fluvius zo'n cabine of afstand schakelen, maar als er een kabel wordt doorboord, moet de herstelling ter plaatse gebeuren: "Die cabines zijn inderdaad verbonden met ons telecontrolecentrum, maar bij een schadegeval komen we ter plaatse, en daarom heeft het iets langer geduurd dan normaal", legt Callens uit. De problemen vanochtend waren rond 11u weer opgelost.

Meest gelezen