Gentse wandelbus rijdt laatste rit in stadscentrum

De wandelbusjes hebben er vandaag hun laatste ritjes in het Gentse stadscentrum op zitten. De stad wilde het contract met busbedrijf Keolis niet meer verlengen, onder meer omdat ze vaak leeg rond reden. “Het is met veel pijn in het hart dat het hier stopt”, zegt chauffeur Jessica na vier jaar achter het stuur van de wandelbus.

Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) liet de gratis elektrische busjes aanrukken als steunmaatregel bij het circulatieplan. Op die manier zouden minder mensen met de auto naar de binnenstad komen en zouden minder mobiele mensen zich vlot kunnen verplaatsen in de stad. Veel goeie wil, maar een succes werden de busjes niet. Niet veel minder mobiele mensen maakten er gebruik van. Het waren meer toeristen die dat deden en het meeste van de tijd bleven ze leeg. Daarom verdwijnen de wandelbusjes vanaf morgen, 1 september, definitief uit het straatbeeld. 

Vriendschap

Voor chauffeur Jessica betekent het een abrupt einde van een heel mooie tijd. Vier jaar lang reed ze rond door de binnenstad. “Het is met veel pijn in het hart”, vertelt ze. “Dit was echt een droomjob. Je rijdt langs de mooiste plaatsen van Gent, je ziet van alles gebeuren. Maar vooral het contact met de reizigers zal me bijblijven."

Dit was echt een droomjob. Vooral het contact met de reizigers zal me bijblijven

Chauffeur Jessica

En soms werd de band met klanten hechter: "Je bouwt een echte vriendschapsband met hen uit, zeker met de vaste klanten die dagelijks hun ritje maakten en een babbeltje sloegen. Een reiziger maakte er haar dagelijkse uitstap van twee uur van. Dat ga ik toch heel hard missen.” Volgens Jessica heeft corona alles kapot gemaakt. “Het heeft lang geduurd vooraleer er weer mensen konden meerijden. Maar de laatste tijd zaten de wandelbussen regelmatig vol.”

Geluksvogels

We reden ’s middags een tweetal uur mee en zagen hoe het Nederlandse echtpaar Max en Yvonne als enigen opstapten. Ze genieten van hun laatste uurtjes in Gent en hadden de speciale busjes gisteren opgemerkt. “Zo, is het de allerlaatste dag dat ze rijden? Dan zijn we echte geluksvogels”, lachen ze.

In Amsterdam zouden ze dit niet doen. Daar is niks gratis
Nederlandse toeristen Max en Yvonne

“We voelen ons vereerd. Het is toch jammer dat het stopt, want voor minder mobiele mensen zoals ik is het toch handig. En je ziet op 40 minuten tijd de mooiste plaatsjes in de stad. Dat het gratis is, is ook handig meegenomen. Of zoiets overal zou ingevoerd moeten worden? Ja zeker! Maar bij ons in Amsterdam zal het niet geval zijn. Daar is niks gratis.”

Meest gelezen