Foto van Rudi Van Onderbergen

Zeldzame kwak, een soort kleine reiger, gespot aan Donkmeer in Berlare

Aan het natuurreservaat Donkmeer in Berlare is de zeldzame kwak gespot. De vogel, een kleine reigersoort, wordt maar weinig gezien in Vlaanderen. En het nieuws wordt nog beter want er zijn ook 2 kleine jongen gezien, zegt Michaël Krapoen van natuurvereniging vzw Durme.

Het nieuws dat een koppel kwakken gespot is in het natuurreservaat, en dan ook nog eens 2 jongen heeft voortgebracht, is uniek, zegt Krapoen van de natuurvereniging vzw Durme: "Die dieren zijn in Vlaanderen, maar ook voor heel België echt zeldzaam." Er is op zijn minst 1 koppel gezien: "Een paar weken geleden is het volwassen koppel gezien aan het Donkmeer. Die vogels zitten vaak op omgevallen boomstammen die in het water liggen", legt Krapoen uit. "Vrij kort nadien zijn ook twee jongen, of juvenielen, gezien.

De jongen zijn gemakkelijk te herkennen want die hebben nog een bruin verenkleed. "De oudere vogels hebben heel mooie grijze en blauwe tinten en een mooie kuif."

Foto van Rudi Van Onderbergen

De jongen hebben nog wat uitdagingen voor zich, legt Krapoen uit, want de  kwak is een trekvogel: "De vogels zullen binnenkort zuidelijkere oorden zoals het Middellands zeegebied opzoeken. Daarbij gaan ze gevaren moeten trotseren en moeten zoeken naar voedsel. Het is ook zo dat bij veel jonge vogels, ook bij andere vogelsoorten, een deel ervan het eerste levensjaar niet overleeft. Waarschijnlijk zal een van de twee het niet overleven, maar we hopen van wel."

Oevers met riet

De natuurvereniging werkt samen met de gemeente Berlare, en met andere partners, om het de dieren zo comfortabel mogelijk te maken in de hoop dat er meer broedgevallen komen. Daarbij worden delen van het natuurgebied aangepakt: "De oevers van het Donkmeer worden zodanig ingericht dat de kwakken, maar ook andere vogels zoals de zwarte wouw en de visarend, alle kansen krijgen om zich voort te planten."

De kwakken kruipen tussen het riet op zoek naar kleine visjes en andere waterdiertjes
Michaël Krapoen van vzw Durme

Er wordt voor gezorgd dat bijvoorbeeld riet er goed kan groeien. "De kwakken kunnen daar inkruipen om op zoek te gaan naar kleine visjes en andere waterdieren. Een beetje zoals hun grotere broer de blauwe reiger." De vereniging pakt de volledige zone aan met flauwhellende oevers: "Zo ontstaan er ondiepe waterpartijen zodat ook heel wat vissen zich kunnen wegsteken voor aalscholvers."

Een jonge kwak
Foto van Rudi Van Onderbergen

Kwakken spotten vanop veilige afstand

Met een beetje geluk kunnen bezoekers de kwakken zien. "Het beste kijken ze langs het pad richting de eendenkooi. De vogels zitten vaak op boomstammen in het water. Maar blijf op een veilige afstand om de vogels niet af te schrikken."

En er is ondertussen ook een andere kwak gezien waarvan zeker is dat het een andere is dan het koppel. "Maar over dat exemplaar weten we nog niet zoveel", zegt Krapoen nog.

Meest gelezen