Antwerpse politie leert met virtualrealitybril wie ze moet uitpikken voor controle: "Kritischer nadenken over objectieve controles"

De lokale politie in Antwerpen start met trainingen om het profileren - het uitkiezen van mensen die je controleert - professioneler te laten verlopen. Ze gaan hiervoor gebruik maken van virtual reality om realistische situaties na te bootsen. "Het is de bedoeling dat de agenten op die manier kritischer nadenken over hun controles", zegt Kristof De Busser, het hoofd Diversiteit van de Antwerpse politie.

"Onze mensen krijgen met een virtualrealitybril een scenario voorgeschoteld", vertelt Kristof De Busser, het hoofd Diversiteit van de Antwerpse politie. "Het lijkt dan alsof ze op straat staan, voor het station, en dan moeten ze kiezen wie ze gaan controleren. Er staat dan bijvoorbeeld een groepje jongeren, er is iemand die een beetje verdacht rond een groepje mensen cirkelt, maar ook een moeder met een kinderwagen. De agenten moeten de situatie observeren en beslissen of ze al dan niet iemand gaan controleren."

Het is de bedoeling dat ze kritisch nadenken over hun controles. Dat ze niet enkel gebaseerd zijn op een buikgevoel of een stereotiep beeld.

Kristof De Busser, hoofd Diversiteit Lokale Politie Antwerpen

Na zo'n sessie volgt een bespreking om te analyseren waarom de agent een bepaalde keuze heeft gemaakt. "Dat is het uiteindelijke doel van de oefening: het gesprek op gang brengen rond etnische profilering, diversiteit en polarisatie", zegt De Busser. "Het is de bedoeling dat ze kritisch nadenken over hun controles, en of die al dan niet objectief zijn. Dat ze niet enkel gebaseerd zijn op een buikgevoel of een stereotiep beeld."

"Als ze een controle uitvoeren op basis van objectieve criteria - bijvoorbeeld als ze zien dat een zakje stiekem wordt doorgegeven of iets dergelijks - kunnen ze ook beter uitleggen aan de mensen waarom ze hen controleren. Dan hebben de mensen niet het gevoel dat ze er worden uitgepikt door hun etnische achtergrond."

Het traject is niet alleen voor de nieuwe mensen, alle agenten die op straat patrouilleren, zullen de training krijgen. Dat zijn zo'n 2.000 agenten. 

Meest gelezen