AFP or licensors

Britse Lagerhuis gooit verwijten naar minister van Buitenlandse zaken Dominic Raab na drama in Afghanistan

Het Britse parlement heeft vandaag minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab ter verantwoording geroepen wegens de situatie in Afghanistan. Raab kreeg een waslijst van verwijten naar zijn hoofd geslingerd en opvallend veel kritiek kwam van zijn eigen Conservatieve partijgenoten van wie sommigen als militair in Afghanistan gediend hebben. 

"De druk op minister Raab is enorm", zo vatte correspondente Lia van Bekhoven in "De wereld vandaag" de woelige zitting in het Lagerhuis samen. De parlementsleden hadden een ellenlange waslijst van verwijten en vragen over het optreden van minister Raab de voorbije weken en maanden. Raab wordt aangewreven dat hij als minister "zat te slapen achter het stuur".

Waarom bleef Raab op een cruciaal ogenblik zo lang met vakantie op Kreta, waarom nam hij de telefoon niet op toen zijn Afghaanse collega belde, waarom heeft hij de voorbije zes maanden ook geen contact gehad met zijn Pakistaanse collega of andere regeringen in de regio of werden er geen voorbereidingen getroffen voor de evacuatie van Afghaanse tolken en andere medewerkers? 

Ook het feit dat de Britse ambassade in Kaboel net voor de evacuatie documenten met sollicitaties van Afghanen niet vernietigd had, vonden de parlementsleden onbegrijpelijk, evenmin waarom de regering de snelle opmars van de taliban niet ingeschat heeft, ondanks berichten van journalisten en waarnemers ter plaatse.

"Inlichtingendiensten lieten steken vallen"

Minister Raab verdedigde zich met hand en tand. Zo hadden ook de inlichtingendiensten en het departement van Defensie de zaak verkeerd ingeschat. Volgens rapporten van de geheime diensten zouden de taliban zeker dit jaar Kaboel nog niet bereiken, terwijl ze die stad op 15 augustus al innamen, verweerde Raab zich. Hij gaf wel toe dat hij niet naar Kreta zou zijn gevlogen als hij geweten had wat hij nu weet.

Afghanistan is het grootste fiasco in zeker een generatie, een echte blamage

Een Conservatief parlementslid over de Britse aanpak van de zaak

Volgens Lia van Bekhoven neemt dat niet weg dat de positie van Raab nu onder enorme druk staat. Toch acht ze het niet waarschijnlijk dat premier Boris Johnson hem nu meteen zal ontslaan. Johnson heeft daar nu geen belang bij en zal wijzigingen in het kabinet enkel op zijn eigen voorwaarden en volgens zijn eigen tijdschema doorvoeren. 

Het viel Van Bekhoven ook op dat Raab vooral kritiek krijgt vanwege zijn eigen Conservatieve parlementsleden. Sommigen daarvan hebben in het leger in Afghanistan gediend en voelen zich persoonlijk verwant met wat daar nu gebeurd is. 

Nochtans was de evacuatie-operatie een succes: de Britse troepen hebben niet minder dan 17.000 Afghanen in veiligheid gebracht. Het was een van de grootste Britse militaire evacuaties ooit (enkel die uit Duinkerke in 1940 bracht 338.000 geallieerde militairen in veiligheid), maar hoe het nu verder moet met die mensen in Groot-Brittannië is minder duidelijk. Die mensen zitten nu tien dagen in hotels in quarantaine wegens corona, maar daarna lijkt de regering vooral te rekenen op lokale gemeentebesturen en liefdadigheidsinstellingen om die mensen op te vangen.

Londen praat met taliban over evacuaties

Intussen praat de Britse regering met de Afghaanse taliban over het vertrek van nog meer mensen uit Afghanistan. Londen heeft daartoe de speciale gezant sir Simon Gass naar de Golfstaat Qatar gestuurd waar de taliban een kantoor hebben. 

Er zouden nog enkele honderden Afghanen en hun families in aanmerking komen voor asiel in het Verenigd Koninkrijk. De taliban zouden bereid zijn om die mensen te laten vertrekken. Dat is niet enkel een gunst, de taliban zijn uit op een zo snel mogelijke internationale erkenning en zullen mogelijk beroep moeten doen op voedselhulp vanuit het buitenland. Tegelijk woedt ook het coronavirus in Afghanistan.

Meest gelezen