Videospeler inladen...

"Niet tolereren dat we 90% straffen voor paar egoïsten": Rousseau (Vooruit) wil geen beperkingen voor gevaccineerden

Als er een vierde corona-uitbraak komt, mogen mensen die zich hebben laten vaccineren hun vrijheid niet opnieuw verliezen. Dat zegt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in "De afspraak" op Canvas. Hij vindt dat ze niet het slachtoffer mogen worden van de groep die zich niet laat vaccineren.

Het is afwachten hoe het met het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames zal lopen in de herfst en winter. "In het worstcasescenario volgen er maatregelen", zegt Rousseau. "Dan mogen mensen die niet gevaccineerd zijn, het niet verknallen voor mensen die wél hun verantwoordelijkheid hebben genomen en solidair zijn geweest."

Hoe ziet Rousseau dat juist? "We kunnen de coronapas of het Covid Safe Ticket op veel meer plaatsen inzetten. Op een bepaald moment gaan we moeten laten zien dat er positieve gevolgen zijn aan vaccineren. Dat is goed voor uzelf en de samenleving." 

Conner Rousseau pleit ervoor in "De afspraak" om de coronapas meer in te zetten als de situatie uit de hand loopt:

Videospeler inladen...

Over de situatie in Brussel, waar de vaccinatiegraad opvallend lager ligt dan in de rest van het land, maakt Rousseau zich wel zorgen. Daar mag van hem nog wat "peper" in de campagne worden gestoken. 

Een verplichte vaccinatie voor de hele bevolking, wil Rousseau (momenteel) niet. Zijn Franstalige tegenhanger, PS-voorzitter Paul Magnette, liet maandag verstaan dat hij open staat voor zo'n debat. CDH-voorzitter Maxime Prévot sloot zich daar bij aan. "Het is normaal dat de politieke partijen, in België en elders in Europa, eerst voor vrijwillige inenting kozen. Vandaag botst die keuze op haar grenzen. We moeten zonder taboes durven praten over de verplichte vaccinatie van alle beroepscategorieën en de bevolking", zei Prévot op LN24.

Meest gelezen