Eerste schooldag in Basisschool Westerhem in Sint-Denijs-Westrem
James Arthur Photography

Liveblog - 1,2 miljoen leerlingen weer naar school, meestal zonder mondmasker: "Mondmasker was demotiverend geweest"

Meer dan 1,2 miljoen leerlingen zijn vandaag opnieuw naar school geweest. In Vlaanderen zullen de meeste kinderen en jongeren in de klas geen mondmasker meer moeten dragen. "Het zou zo demotiverend geweest zijn om schooljaar met mondmasker te moeten beginnen", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) daarover.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Weyts: "Mondmasker zou demotiverend geweest zijn"

De meeste scholieren kunnen vandaag het mondmasker grotendeels achter zich laten. Toch vreest Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) niet dat dit voor meer viruscirculatie zou kunnen zorgen. "Niets is zonder risico, maar het zou zo demotiverend geweest zijn om op 1 september met het mondmasker naar de klas te gaan", legt hij uit in "Het journaal". "Zeker omdat veel jongeren aan de vaccinatiecampagne hebben meegeholpen."

Weyts onderlijnt ook dat de preventieadviseurs een oogje in het zeil blijven houden. "Die kunnen indien nodig verplichtingen opleggen om de capaciteit te verminderen of hier en daar toch mondmaskers te verplichten." De minister wil de kwaliteit van het onderwijs verbeteren en tegelijk het lerarentekort aanpakken. "Als we de lat hoger kunnen leggen, zorgen voor meer ambitie en vrijheid voor de leerkrachten, kunnen we het tekort aan leerkrachten tegemoet komen."

Bekijk hier het interview met Weyts:

Videospeler inladen...

Met deze regels start het nieuwe schooljaar

Vandaag gaat het nieuwe schooljaar van start voor leerlingen uit de lagere en middelbare scholen. Voor het derde schooljaar op een rij zal het coronavirus een impact hebben op ons onderwijs. Al proberen scholen langzaam maar zeker terug te keren naar het "oude normaal". Welke coronamaatregelen gelden er tijdens het nieuwe schooljaar? We zetten het voor u op een rij.

Moeilijke momenten bij kleuters én ouders: "Ga blij zijn als eerste schooldagen voorbij zijn"

Ook voor kleuters is de eerste schooldag - meer nog dan voor andere kinderen - soms een moeilijk moment, en ook voor hun ouders is dat zo. Hoe vang je dat op als leerkracht? Verleng je het afscheid door de ouders in de klas te laten of kies je voor de korte pijn van het afscheid buiten aan de schoolpoort? We gingen kijken in "Het kleurenpallet", een basisschool in de Brugse binnenstad.

Videospeler inladen...

Veel ouders fietsen op eerste schooldag mee met de kinderen naar school

Sommige kinderen gaan vandaag ook naar een nieuwe school, en moeten dus een nieuwe route afleggen, tenminste wanneer ze zelf met de fiets gaan, of te voet. Dat betekent ook extra opletten. Vorige week overleden in Antwerpen nog 2 kinderen bij een ongeluk met een vrachtwagen. Veel ouders rijden vandaag dan ook mee naar de school, om goed uit te leggen waar de gevaren schuilen.

Videospeler inladen...

Verwarrende situatie in Brussel: "Waarom moet de ene wel een masker op en de andere niet?"

Brussel kleurt nog altijd rood op de corona-kaart, en er zijn veel minder leerlingen gevaccineerd. In de Nederlandstalige middelbare scholen geldt de mondmaskerplicht nog altijd. Ook leerkrachten én kinderen van het 5de en 6de leerjaar moeten nog een mondkapje dragen. Gek genoeg geldt die mondmaskerplicht voor leerlingen niet in het Franstalige basisonderwijs in Brussel.

Videospeler inladen...

Grotendeels zonder mondmaskers terug naar school: "Ik zie nu aan hun mimiek of iets niet duidelijk is"

Voltijds naar school, zonder mondmaskers in de klas. Het is een grote verademing voor de 1,2 miljoen leerlingen in Vlaanderen die vanochtend opnieuw de schoolpoorten zijn binnen gelopen, samen met hun 170.000 leerkrachten en ander onderwijspersoneel. De start van het nieuwe schooljaar ziet er daarmee helemaal anders uit dan vorig jaar.

Videospeler inladen...

In Pepinster gaan kinderen even naar verwoeste school: "Het is hier nog altijd een slagveld"

In Wallonië kunnen vandaag niet alle kinderen terugkeren naar hun vertrouwde school. In Pepinster gaan kinderen op de eerste schooldag even naar hun school die midden juli verwoest werd door de watersnood.

De ouders kijken met gemengde gevoelens naar de activiteit:

Videospeler inladen...

Zelfde schoolpoort, andere regels

In Brussel moeten alle leerlingen vanaf het vijfde leerjaar van de basisschool een mondmasker dragen. Tenminste toch in de Nederlandstalige scholen, want de Franstalige scholen hebben hun maatregelen iets meer versoepeld. “Bij ons moet de derde graad een mondmasker dragen. In de Franstalige school niet”, zegt Stéphanie Vermeire, directeur van Sint-Juliaan De Vlindertuin in Oudergem.

Lees meer in dit artikel: 

Vlaams minister-president Jambon bezoekt de vernieuwde bakkerijschool van Ter Groene Poorte

Brussels lerarentekort groter door Vlaams plan om leerachterstand weg te werken

Het lerarentekort in Brussel is nog groter dan andere jaren. En dat komt omdat er ook in Vlaanderen meer vraag is naar leerkrachten. Dat zegt Brussels schepen van Onderwijs Ans Persoons. 9 op de 10 leraren in Brussel komt uit Vlaanderen en pendelt dus naar de hoofdstad. Maar door de plannen van minister van Onderwijs Weyts om de leerachterstand door corona in te halen, kunnen leerkrachten nu makkelijker in Vlaanderen een job vinden.

“Vlaams minister van Onderwijs Weyts wil de leerachterstand wegwerken door meer dan 2.500 extra functies te creëren. Maar dat maakt dat er veel meer opdrachten zijn in Vlaanderen en dat wij veel leerkrachten zijn kwijtgespeeld. En dat laat zich nu hard voelen.”

“Brusselaars die een lerarenopleiding volgen en komen werken in eigen stad. Daar moeten we aan werken”, zegt Persoons. “Want pendelaars gaan we altijd makkelijker kwijtspelen, behalve die mensen die heel bewust ervoor kiezen om in Brussel les te geven.”

In De Vlindertuin in Oudergem springen de kinderen het nieuwe schooljaar in

Eerste schooldag in basisschool Sint-Michiel in Genk

"De ideale wereld": Niet alleen "terug naar school", maar ook "terug naar kantoor"

Ook Vlaams minister van Brussel en Jeugd Dalle wenst iedereen die weer naar school gaat veel succes

Lerarentekort is grote uitdaging van dit en de volgende schooljaren

Het cruciale probleem in het onderwijs is het lerarentekort. Het onderwijsveld trok al vaak aan de alarmbel. Bovendien hangen heel wat andere zaken ermee samen: de leervertraging wegwerken, de kwaliteit van het onderwijs opkrikken en het personeelsbeleid op scholen aanpakken.

Het lerarentekort is niet nieuw, maar het probleem lijkt urgenter te worden. Bij onderwijskoepel Katholiek Onderwijs Vlaanderen merken ze dat vooral omdat de klachten vroeger komen. "Vijf à zes jaar geleden kwamen er rond januari pas berichten binnen van directeurs die geen vervangers vonden voor zieken of leraren die met pensioen gingen. Nu geven directeurs aan dat ze hun team niet meer kunnen samenstellen voor het nieuwe schooljaar", verklaart Lieven Boeve. "Vroeger was het team samengesteld voor de zomervakantie, terwijl scholen nu nog actief op zoek zijn. Sommige scholen zullen met te weinig leraren opstarten."

Er zijn al verschillende voorstellen gelanceerd om het probleem aan te pakken. Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het Gemeenschapsonderwijs GO! zijn het erover eens dat een opdracht van een leraar niet uitgedrukt moet worden in lesuren, maar wel in een jaaropdracht. Bekijk vervolgens wat de kwaliteiten binnen dat team zijn en verdeel op die manier de taken, luidt de redenering.

Het Gemeenschapsonderwijs GO! stelt voor om dat team ook aan te vullen met heel andere profielen. Die zouden kunnen helpen bij bijvoorbeeld de ontwikkeling van didactisch materiaal of bij de opstelling van toetsen.

Pedagoog De Bruyckere: "Tijd nemen om effecten van afstandsonderwijs te evalueren"

Het is nu het moment om de tijd te nemen om een evaluatie te maken van het afstandsonderwijs en te bekijken welke zaken we willen meenemen in de toekomst en welke niet. Dat stelt pedagoog Pedro De Bruyckere van de Arteveldehogeschool bij de start van het nieuwe schooljaar.

Door de coronacrisis zijn andere vormen van lesgeven en onderwijs ontstaan. "Rond bijvoorbeeld digitaal onderwijs zijn bepaalde zaken voor een eerste keer en heel snel ingevoerd. Niet alle nieuwigheden moeten we behouden. Het is niet omdat iets werkt tijdens een urgente periode en omdat er geen andere oplossing is, dat het blijft werken als die urgentie weg is", zegt hij.

De Bruyckere verwacht geen revolutie: "Die kennen we zelden in het onderwijs". "Het zal eerder een evolutie zijn. We hebben nu noodgedwongen een revolutieperiode achter de rug, maar dat wordt meestal gevolgd door een soort van normalisering", verklaart hij. Hoe dat "nieuwe normaal" er zal uitzien, kan hij nog niet zeggen. Dat zal pas duidelijk worden na onderzoek. 

Hij wijst er ook op dat we blijvend oog moeten hebben voor jongeren met problemen. "Het voorbije anderhalf jaar hebben meer jongeren onder andere angst- of eetstoornissen ontwikkeld die dat niet zouden hebben gekregen in niet-coronatijden", zegt De Bruyckere.

Onderwijskoepels: "Zonder mondmasker in klas is enorme stap vooruit"

De meeste kinderen en jongeren moeten vanaf vandaag tijdens de les geen mondmasker meer dragen. Dat is volgens de onderwijskoepels al een enorme stap vooruit. 

Vorig schooljaar moesten de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar en die van het secundair onderwijs een mondmasker dragen op school. In Vlaanderen valt in het basisonderwijs de mondmaskerplicht dit schooljaar volledig weg. Voor het secundair geldt dat er opnieuw les mag worden gegeven en gevolgd zonder mondmasker wanneer iedereen stilzit. In Brussel gelden nog de regels van het vorige schooljaar. Ook op andere plaatsen waar de coronacijfers niet goed zijn, kan opnieuw de mondmaskerplicht worden ingevoerd en kunnen klasgroepen preventief worden getest of in quarantaine geplaatst. 

De impact van de coronacrisis blijft echter nog aanwezig. Uitdagingen dit schooljaar zijn een zo normaal mogelijk schoolleven organiseren en de leervertraging verder wegwerken.

Hilde De Windt

Minister van Onderwijs Weyts: "Normaler schooljaar dankzij vaccinatiecampagne"

Voorzitter Vlaamse Jeugdraad wenst iedereen een fijn nieuw schooljaar

Nieuwe coronamaatregelen vanaf vandaag: vooral versoepelingen

Vanaf vandaag gelden nieuwe coronamaatregelen. In de praktijk worden vooral veel oude regels versoepeld. Of toch voor Vlaanderen en Wallonië, in Brussel blijven nog even de (meeste) oude maatregelen van kracht. Een overzicht van de maatregelen die worden aangepast. 

Meest gelezen