Dezelfde schoolpoort, maar andere regels: "Onze leerlingen moeten een mondmasker dragen, de Franstalige niet"

In Brussel moeten alle leerlingen vanaf het vijfde leerjaar van de basisschool een mondmasker dragen. Tenminste toch in de Nederlandstalige scholen, want de Franstalige scholen hebben hun maatregelen iets meer versoepeld. “Bij ons moet de derde graad een mondmasker dragen. In de Franstalige school niet”, zegt Stéphanie Vermeire, directeur van Sint-Juliaan De Vlindertuin in Oudergem.

“Het is een spannende dag voor mij”, zegt schooldirecteur Stéphanie. “Het is een nieuwe functie, maar ook een nieuwe school voor mij. Maar ik ben er klaar voor en zie het helemaal zitten."

"Op dit moment moeten enkel onze leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar een mondmasker dragen. De leerlingen van de Franstalige school moeten geen mondmasker dragen", vertelt de directeur. "Het is niet gemakkelijk om die situatie aan de kinderen uit te leggen. Maar ik hoop dat er eind september nieuwe versoepelingen komen voor de leerlingen van de derde graad."

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

1 poort, 2 regels

De leerlingen van de Franstalige en de Nederlandstalige school komen via dezelfde poort binnen. Maar eenmaal binnen gelden andere regels. “Daardoor waren goede afspraken tussen de scholen belangrijk. Wij wijken uit naar de turnzaal, waar ook leerkrachten allemaal een mondmasker moeten dragen. De Franstaligen zullen op de speelplaats in kleine groepjes hun kinderen verwelkomen. Maar gelukkig komen we goed overeen.”

Buiten moeten de leerlingen nog altijd een mondmasker dragen als ze geen afstand kunnen houden. Bij de Franstalige leerlingen zal het er iets anders aan toe gaan. “Het is jammer dat zo’n maatregelen de diversiteit extra in de verf zetten. We moeten kijken hoe we dat in Brussel samen kunnen oplossen. Want als je diversiteit creëert door zo’n verschillende maatregelen op één school, dan moeten we toch proberen om samen beslissingen te nemen.”

Met of zonder mondmasker, we gaan er het beste van proberen te maken

Stéphanie Vermeire, directeur van Sint-Juliaan De Vlindertuin in Oudergem

In Sint-Juliaan De Vlindertuin in Oudergem proberen ze de situatie op een positieve manier aan de kinderen uit te leggen. “Mondmaskers zijn er om elkaar te beschermen. En we moeten nog even volhouden.”

Rode loper

De kinderen worden vandaag op een warme manier ontvangen. “Er ligt een rode loper om de kinderen een mooi ontvangst te geven en een springplank om het nieuwe schooljaar goed in te springen. Met of zonder mondmasker, we gaan er het beste van proberen te maken", besluit de directeur.

Radio 2

Meest gelezen