Dilbeek handhaaft mondmaskerplicht in schoolbuurten

In de gemeente Dilbeek blijft het voorlopig verplicht om een mondmasker te dragen in de omgeving van scholen. Dat moet voorkomen dat Brusselse ouders en hun kinderen, die in Dilbeek naar school gaan, de andere mensen besmetten met het coronavirus.

Wie zich in Dilbeek in de zone 30 rond één van de scholen begeeft, moet een mondmasker opzetten. De maatregel bestond vorig schooljaar al, maar het gemeentebestuur heeft besloten om die nog even te handhaven. De reden is eenvoudig, stelt burgemeester Willy Segers (N-VA): "Er komen ook veel kinderen uit Brussel naar onze scholen. Daar ligt de vaccinatiegraad duidelijk lager dan bij ons in Vlaanderen. We moeten het risico dat de Brusselse kinderen en hun ouders de Vlaamse kinderen en hun ouders met corona besmetten zo klein mogelijk houden." 

Andere regels binnen scholen

Binnen de schoolmuren gelden heel andere regels. Zo moeten leerlingen, eens ze in de klas gaan zitten, geen mondmasker meer opzetten. "Dat zijn de regels, die de scholen binnen hun muren toepassen, volgens hun inzichten", repliceert burgemeester Segers. "Wij gaan er van uit dat de mensen zich voor de schoolpoort gaan vermengen. En dan moet je rekening houden met de slechte cijfers in Brussel. Via de afbakening van de zone 30 kunnen we dat op een duidelijke en eenvoudige manier toepassen." De maatregel roept hier en daar toch vragen op. Zo stelde het gezondheidsinstituut Sciensano in het verleden al dat het dragen van een mondmasker in openlucht minder nuttig is, tenzij je nauw contact hebt met anderen. 

Geen termijn

Hoe lang zal deze mondmaskerplicht rond de scholen gehandhaafd blijven? Dat kan burgemeester Segers nog niet zeggen. "We vermoeden dat we na enkele weken al bepaalde trends qua besmettingen zullen zien. Misschien kunnen we half september al een eerste evaluatie maken. Maar daar wil ik me niet op vastpinnen."

Meest gelezen