Discotheken en cafés gebruiken wet om klanten nu al te laten dansen via "uitnodiging tot privéfeest" 

Discotheek Red & Blue in Antwerpen geeft morgen al een groot dansfeest, hoewel clubs eigenlijk pas vanaf 1 oktober open mogen gaan. Privéfeesten mogen wel en van die maatregel maken sommigen dus gebruik. "Iedereen die wil komen, krijgt een uitnodiging", vertelt eigenaar Nourdin Ben Sallam op Radio 2 Antwerpen.

"We hebben 18 maanden stilgelegen dus we kijken er enorm naar uit om opnieuw te feesten", zegt Nourdin Ben Sallam van Red & Blue op Radio 2 Antwerpen. Normaal mogen clubs vanaf 1 oktober pas de deuren openen. Maar net zoals sommige andere horeca-uitbaters maakt Red & Blue gebruik van een handig achterpoortje.

"Privéfeesten mogen opnieuw vanaf vandaag. Denk aan een trouwfeest met een DJ. Ik heb van onze heropening morgen een privé-evenement gemaakt. Wie uitgenodigd wil worden, stuurt ons een mailtje. Ik verwacht wel controle van de politie maar ze zijn welkom want we doen niets verkeerd", klinkt het.

"Wat ik doe is legaal." Nordin Ben Sellam van discotheek Red & Blue legt uit wat hij van plan is in zijn zaak.

Videospeler inladen...

Covid Safe Ticket

Red&Blue zal voor het evenement morgenavond het Covid Safe Ticket gebruiken. "Tot 199 personen moet je (indoor) geen rekening houden met enige maatregel. Wij verwachten 200 man dus werken met het certificaat, anders geraak je niet binnen. Vandaag wacht ons een drukke dag om alles na anderhalf jaar weer klaar te zetten. De vaten zijn alvast vers geleverd door de brouwerij", aldus nog Ben Sallam.

De cafés op de Oude Markt in Leuven houden zich naar eigen zeggen aan de strikte coronamaatregelen en organiseren geen privéfeesten. In de Gentse uitgaansbuurt Overpoort is het voorlopig nog rustig, laten de cafébazen zelf weten. Al zijn er sommige cafés die via sociale media duidelijk al gebruik maken van het achterpoortje in het ministerieel besluit om er vanaf vandaag dansfeesten te organiseren.

"Mij lijkt het geen achterpoortje. Het staat er duidelijk in en wij volgen gewoon de wet", zegt Tim Joiris van Horeca Oost-Vlaanderen. Eerder had hij al laten weten dat de Gentse Overpoort sowieso de studenten al van de start van het academiejaar later deze maand wil laten feesten zoals vanouds. 

"Wat niet verboden is, dat mag. En dat zal dan ook wel gebeuren", stelde onze reporter Peter Decroubele vast in de Overpoort. Daar was het vanavond wel nog rustig, aangezien maar een minderheid van de cafés open was:

Videospeler inladen...

"Privébijeenkomsten"

In het ministerieel besluit staat inderdaad dat dansfeesten tot en met 30 september enkel toegelaten zijn in het kader van private bijeenkomsten en bepaalde evenementen.  Een private bijeenkomst is "een bijeenkomst waarbij de toegang wordt beperkt tot een bepaald publiek door middel van individuele uitnodigingen", staat er te lezen.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) laat weten dat kleine bijeenkomsten inderdaad mogelijk zijn volgens het ministerieel besluit.  Maar de minister benadrukt wel dat het duidelijk gedoeld is op privébijeenkomsten, en dat het geen vrijgeleide is om al de geleverde inspanningen rond de coronapandemie tot nu teniet te doen. 

Meest gelezen