Google Streetview

Familie van rusthuisbewoners hekelt strenge coronamaatregelen: "Eenzaamheid doodt, niet corona"

Familieleden van de bewoners van het woonzorgcentrum Herfstvreugde in Londerzeel hekelen de strenge afzonderingsmaatregelen, die in het rusthuis gelden na de ontdekking van een besmettingshaard met de Delta-variant van het coronavirus. De directie verdedigt haar handelswijze.

Niemand mag nog op bezoek komen in het OCMW-rusthuis van Londerzeel. De maatregel geldt sinds de ontdekking van een besmettingshaard met de Delta-variant. Dat zet kwaad bloed bij sommige familieleden. Zij aanvaarden niet dat het rusthuis meteen alle bezoek aan de bewoners verbiedt. En ze zijn boos omdat ze maar weinig informatie loskrijgen. 

Ook de mama van Guido Van Hoeck verblijft in Herfstvreugde. Hij neemt het voortouw in het protest. "Wij geraken door deze draconische maatregel niet meer tot bij onze familie. Mijn mama ontving tot voor kort bijna elke dag bezoek van haar kinderen. En nu mag ze niemand meer zien. Dat is bijzonder slecht voor haar mentale gezondheid. Eigenlijk is de eenzaamheid op dit moment de stille doder, niet het coronavirus", stelt hij.

Eigenlijk is de eenzaamheid op dit moment de stille doder, niet het coronavirus

Guido Van Hoeck, zoon van een rusthuisbewoner

Het rusthuis reageert bij monde van de bevoegde schepen Els Van den Broeck (LWD). Zij verdedigt de strenge maatregelen. "Het is de eerste coronabesmetting binnen ons rusthuis", zegt ze. "Dankzij de vaccinatie zijn de gevolgen bij ons minder zwaar en de symptomen niet levensbedreigend.  We hebben overlegd met het Agentschap Zorg en Gezondheid om te zien of we bezoekers konden toelaten. Maar het gebouw is destijds niet ontworpen met het vooruitzicht op een pandemie. Het bezit bijvoorbeeld maar één lift. Het is ondenkbaar dat iedereen die zou gebruiken."

Het gebouw is destijds niet ontworpen met het vooruitzicht op een pandemie. Zo is er maar één lift

Els Van den Broeck, schepen van Welzijn

Guido Van Hoeck en familieleden van andere bewoners willen morgen actie voeren voor de ingang van het rusthuis. Ze zullen vragen om de bewoners te mogen bezoeken of op zijn minst eens te zien achter het glas. De schepen van haar kant vraagt nog enkele dagen geduld. "We gaan iedereen opnieuw testen. Op basis van die resultaten gaan we bekijken welk scenario mogelijk is voor bezoek. Uit respect voor alle medewerkers van Herfstvreugde wil ik nog enkele dagen geduld vragen tot we meer zicht hebben op de evolutie, en we het juiste bezoekscenario kunnen kiezen", aldus de schepen.

Meest gelezen