Kookboek onthult hoe artiesten al 40 jaar culinair worden verwend in cc Leopoldsburg

Om de haverklap verschijnt er wel een kookboek rond één of ander thema, maar dat van het cultuurcentrum Leopoldsburg: '40 jaar cc cooking crew' is wel speciaal. Daarin staan recepten verzameld van de gerechten die keukenmedewerkers de afgelopen vier decennia hebben geserveerd aan de artiesten.

In 40 jaar tijd krijg je als cultuurcentrum heel wat artiesten en ander volk over de vloer, en die krijgen vaak eten geserveerd, al dan niet volgens eigen wens. De 40ste verjaardag van het cultuurcentrum was een mooie gelegenheid om dat in boekvorm te gieten. Joske Vrancken heeft er al honderden keren achter de kookpotten gestaan. "We zijn met een hele groep, ieder doet het op zijn manier, ik kook samen met een vriendin en we proberen altijd wat speciale dingen uit. En de gasten reageren heel enthousiast. We hadden bijvoorbeeld een groep van 12 van het Zesde Metaal, en zanger Wannes Cappelle is veganist. En alle anderen wilden gewoon mee veganistisch eten. Dan is het makkelijk natuurlijk. Maar soms hebben we vier mensen en drie verschillende wensen."

Allergisch voor pindakaas

Tegenwoordig kunnen er nogal wat verschillende voorkeuren zijn, niet alleen met mensen die vegetariër of veganist zijn, maar nogal wat anderen hebben bepaalde voedselallergieën. En dat weten ze niet altijd vooraf in de cultuurkeuken van Leopoldsburg, vertelt Joske. "Zo had ik eens een pompoensoep met pindakaas voorzien. En net voor ik de pot pindakaas open deed, vroeg ik nog of iemand allergisch was. Ik kreeg een paniekerige reactie van een meisje dat daar heel erg op zou kon reageren, maar gelukkig was het nog net niet te laat."

De mama en tante van Erhan Demirçi kwamen zelf koken en wij mochten aanschuiven

Joske Vrancken - kokkin CC Leopoldsburg

Of artiesten lekker eten nodig hebben om beter te presteren in de zaal, durft Joske niet te zeggen, maar ze denkt wel dat het helpt. "Ze komen trouwens graag naar Leopoldsburg omdat ze weten dat ze goed eten krijgen." Soms gebeuren er ook wel eens verrassende dingen. "Zo hadden we eens een optreden van Erhan Demirçi. Na de middag kregen we een bericht dat we niet moesten koken maar gewoon konden afkomen. Toen bleek dat zijn mama en zijn tante hadden gekookt en dat we gewoon mochten aanschuiven. Heel lekker."

In het kookboek hebben alle keukenmedewerkers hun favoriete recepten gezet met een foto en dat kun je dus thuis gebruiken. Het boek wordt deze avond in het cultuurcentrum voorgesteld.

Meest gelezen