Bas De Wilde

Een nieuw schooljaar zonder mondmasker: “Ik heb alvast minder hoofdpijn”

In Vlaanderen startten 1,2 miljoen leerlingen het schooljaar volgens de nieuwe coronaregels. De mondmaskerplicht van vorig schooljaar is flink afgezwakt, tot grote tevredenheid van leerlingen en leerkrachten. Ook in de Vrije Middenschool (VMS) in Roeselare, waar meer dan 800 leerlingen opgelucht ademhalen. “Ik heb alvast minder hoofdpijn op deze manier”, zegt Josephine Vynckier uit het 6de jaar wetenschappen-wiskunde.

“We hebben gezocht naar heldere regels en die lopen parallel met de situatie die geldt in de horeca”, vertelt Nele Goethals, directeur van de VMS. “Als leerlingen neerzitten in de klas en de leerkracht staat vooraan, is het mondmasker niet nodig. Van zodra je je verplaatst, naar het toilet of bijvoorbeeld naar het bord, gebeurt dit met het mondmasker aan. Sancties voorzien we niet direct, want de regels worden goed gevolgd. Onze school telt meer dan 800 leerlingen, ze beseffen zeer goed dat een quarantaine mogelijk blijft bij hoog-risicocontacten. En de meeste leerlingen gaan zeer graag naar school, ze weten dus waaraan zich te houden.” 

Huidige regeling is best leefbaar

“Zonder mondmasker in de klas is het gemakkelijker om les te volgen", vertelt Josephine Vynckier. "Je ziet elkaar spreken en verstaat elkaar beter. Vorig jaar had ik af en toe last van hoofdpijn omdat ik een mondmasker droeg, deze situatie bevordert het sociaal contact met mijn vriendinnen”. 

Iben Libert, scholier in het tweede jaar, vindt het zonder mondmasker ook een verademing. “Mondmaskers maken het warmer en het is ook moeilijker je te concentreren. Ik draag ook een bril, en als die bedampt vormt dat een extra handicap.”

Risico blijft

“De meeste van mijn medeleerlingen hebben geen problemen met de regels zoals ze nu zijn, al zijn er altijd wel enkelen die proberen foefelen”, weet Iben. “Maar het risico blijft, als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, komen we er wel uit.” 

Voor Emmely Denoo, 5de jaar Wetenschappen-Wiskunde, is het best een dragelijke situatie. ”Het mondmasker moet enkel aan als je in de rij staat en wanneer je naar de klas wandelt. Eens op je stoel ben je er vanaf. Op de speelplaats is het niet echt nodig als je tussen je vriendinnen staat. Ook al ben ik net als vele anderen al gevaccineerd, corona is nog niet weg. Het risico blijft, dus volgen we best zoveel mogelijk de gemaakte afspraken.”

Meest gelezen