Minister Verlinden over overstromingen: "Hebben we wel voldoende mensen bij Civiele Bescherming en brandweer?"

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) moeten we ons de vraag stellen of veiligheidsdiensten als civiele bescherming en brandweer wel voldoende goed opgeleide mensen in huis hebben. Zijn die wel in staat om een crisis van de omvang van de overstromingen deugdelijk aan te pakken? Verlinden pleit voor meer investeringen: "We moeten keuzes maken over het niveau van de bescherming dat we willen."

Goed anderhalve maand na de overstromingen zat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden vandaag in het parlement om toelichting te geven bij de aanpak van de overstromingen. Niet haar schuld dat het zo lang geduurd heeft, zei ze: het parlement regelt zijn werkzaamheden zelf.

Verlinden ging uitgebreid in op de manier waarop de hele ramp werd aangepakt: de chronologie, de inzet van middelen en noem maar op. Terwijl ongeveer op dat moment in het Waalse parlement beslist werd om een heuse onderzoekscommissie op te richten.

Hoeveel mensen werden ingezet tegen de overstromingen?

Van de Civiele Bescherming waren dat twee eenheden, met in totaal ergens tussen de 80 en 130 man. De brandweer uit de Waalse zones had tussen 750 en 1400 man op het terrein, vanaf 15 juli bijgestaan door 173 manschappen uit Vlaanderen. Van het leger waren gemiddeld 181 mensen per dag bezig met de watersnood, op piekmomenten waren dat er 374 tegelijkertijd.

Ook uit het buitenland kwam heel wat hulp. Luxemburg leverde 6 man en 2 boten, Nederland 80 man, 30 voertuigen en 16 boten, Frankrijk 21 man, 15 voertuigen, 15 boten en 1 heli, Italië 24 man, 1 heli, 2 voertuigen en 3 boten en Oostenrijk 96 man, 33 voertuigen en 12 boten.

Gaat er te weinig geld naar de veiligheidsdiensten?

Verlinden probeerde lessen te trekken uit wat zich heeft afgespeeld. Vooral over de organisatie van de veiligheidsdiensten - Civiele Bescherming en brandweer in het bijzonder. Volgens haar hebben die niet genoeg middelen en materiaal en moet er tijdens de komende begrotingsgesprekken voor geopteerd worden om die meer geld te geven. Bovendien wil Verlinden een "leercommissie" de oorzaken van de problemen laten onderzoeken en die dan aanbevelingen laten doen.

Verlinden: "Door onder meer corona zitten we in een budgettair uitdagende periode. Maar veiligheid is belangrijk, we moeten keuzes maken naar het niveau van bescherming dat we willen en daar dan ook consequenties aan koppelen." Lees: meer geld voor uittrekken.

Verlinden was vooral scherp als het over de Civiele Bescherming ging (een dienst die overigens werd afgebouwd toen huidig Vlaams minister-president Jan Jambon nog federaal minister van Binnenlandse Zaken was).

Is Civiele Bescherming nog adequaat?

Verlinden: "We moeten bepalen welk beschermingsniveau we willen, en  kijken of de Civiele Bescherming nog adequaat genoeg is om te reageren. De voorbije jaren is het personeelsbestand er gedaald, net als het aantal vrijwilligers. Moeten we dat niet herbekijken en proberen om meer effectieven op het terrein te krijgen?

De voorbije jaren is het personeelsbestand van de Civiele Bescherming gedaald, net als het aantal vrijwilligers. Moeten we dat niet herbekijken?

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Het geldt trouwens ook voor de brandweer, denkt Verlinden. "Zijn er voldoende mensen om de boten en drones te besturen?" Bovendien wil Verlinden ook meer coördinatie tussen de verschillende brandweerzones. "Al gaat het maar over de aankoop van materieel, dat we tenminste weten welke zones welk materieel hebben, want nu is dat niet zo."

Verlinden was bijwijlen best duidelijk. Ze hekelde ook de gebrekkige coördinatie bij het Rode Kruis tussen de Vlaamse en Waalse poot. Ze pleitte ervoor om meer verschillende experten in het crisiscentrum op te nemen of de provinciale crisiscellen beter uit te bouwen.

Moeten we straks verplicht evacueren?

En ook opvallend: Verlinden wil dwingendere regels voor evacuaties. "In de Verenigde Staten zie je dat mensen meteen alles evacueren. Wij hebben die traditie niet. Bij ons zag je dat mensen niet wilden vertrekken, omdat ze hun huisdieren niet wilden achterlaten of omdat ze de situatie verkeerd inschatten. We moeten nadenken over een dwingender systeem om evacuaties mogelijk te maken, want nu hebben de mensen te lang gewacht."

Burgemeester Verviers: "We moeten vooral de waarheid kennen rond de stuwdammen"

Voor de burgemeester van Verviers, Muriel Targnion (PS), ligt het probleem  niet zozeer bij de hulpverlening en de aanpak van de overheid na de overstromingen. Zij wil vooral weten wat er net vóór de overstromingen is foutgelopen met de stuwdammen. 

"Als we onze steden en dorpen willen heropbouwen, moeten we eerst weten of de stuwdammen ons zullen blijven beschermen", zegt Targnion in "Terzake". "Waarom zijn we niet gewaarschuwd dat er zoveel water in de rivier zou stromen? Is het water vanzelf weggelopen of is de stuwdam overstroomd?Moeten we de stuwdammen bijstellen of niet? Moeten we de rivierbedding verbreden of uitdiepen, de oevers verhogen... Daarvoor moeten we eerst de waarheid kennen over de stuwdammen."

Muriel Targnion begrijpt dat er ook boosheid is bij de inwoners rond de aanpak van de crisis. "Er waren bijvoorbeeld niet genoeg brandweerlui om alle oproepen te beantwoorden, maar welk land beschikt wel over genoeg brandweermensen bij een ramp van die omvang? De verschillende overheden doen wat ze kunnen, we krijgen zo veel hulp als mogelijk."

Herbekijk het gesprek met de burgemeester van Verviers uit "Terzake", over wat er volgens haar is foutgelopen voor en na de overstromingen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen