Natuurhulpcentrum in Oudsbergen is weer uitgebreid en heeft de grootste vliegkooi van Europa

Het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen heeft vanmorgen een nieuwe vleugel in gebruik genomen. Dat gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) en Marco Goossens (CD&V), de nieuwe burgemeester van Oudsbergen. De nieuwbouw was nodig omdat er jaar na jaar meer dieren moeten opgevangen worden.

"Elk jaar krijgen we meer en meer dieren binnen, reken maar op telkens een stijging met 10 procent en daarom moesten we onze opvangcapaciteit uitbreiden", legt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum uit. "Het gaat vooral om inheemse dieren. Zo hebben we de grootste vliegkooi die er in Europa te vinden is in een revalidatiecentrum. Dat is belangrijk want vogels, ook roofvogels bijvoorbeeld, moeten tijdens hun revalidatie goed leren vliegen voor we ze kunnen loslaten. Tot nu toe was er daarvoor zelfs een wachttijd. Daarnaast is er ook extra ruimte om vossen, dassen en egels op te vangen."

De grillen in de natuur bepalen de drukte in ons centrum

Sil Janssen - Natuurhulpcentrum

Hoe het komt dat het aantal opgevangen dieren blijft toenemen? Sil Janssen denkt dat dat voor een stuk te maken heeft met de groeiende bekendheid van het Natuurhulpcentrum. "'t Heeft soms ook te maken met wat er in de natuur gebeurt. Bijvoorbeeld de egels zijn bij ons spectaculair toegenomen omdat er allerlei problemen zijn met de egels in de natuur. En voor de rest is het afhankelijk van de weerinvloeden. Afgelopen zomer waren er de overstromingen waardoor we met een aantal jonge bevers en dassen zitten die uit hun hol moesten wegvluchten. Maar een andere keer kan het snikheet zijn en dan springen de gierzwaluwen van onder de dakpannen. Maar buiten de grillen van de natuur, is hier altijd werk."

Nieuwe uitbreiding in de maak

Zelfs de nieuwe vleugel die vandaag in gebruik is genomen, volstaat niet om alle dieren op een goede manier op te vangen. Nu het nieuwe project is afgerond, kan in de komende periode gestart worden met het volgende. "Vanaf vandaag is de technische dienst van de gemeente hiernaast, die we gekocht hebben, ter beschikking. Maar hetzal afhankelijk zijn van de kostprijs en de budgetten wanneer we daar ook aan de slag gaan", besluit Sil Janssen.

Meest gelezen