Nieuwe middelbare studierichting “Defensie en Veiligheid” meteen volzet: “Het is een gat in de markt”

In de nieuwe technische studierichting “Defensie en Veiligheid” zijn alle plaatsen al bezet op 1 september. De opleiding moet leerlingen onder meer voorbereiden op een carrière bij de politie, de hulpdiensten of het leger. In Oost-Vlaanderen zijn alle 184 plaatsen meteen ingenomen. 

Vier scholen in Oost-Vlaanderen bieden vanaf vandaag een nieuwe opleiding aan in het technisch onderwijs. Het gaat om een optie die leerlingen vanaf de 3e graad kunnen volgen en die hen beter voorbereidt op een carrière in de veiligheidssector, onder meer met een specifieke en praktische stage. De leerlingen krijgen les van gewone leerkrachten én van experten uit defensie, politie, brandweer en het gevangeniswezen. Het is zo de bedoeling dat ze klaar zijn voor toegangsproeven en voorbereid zijn op een vervolgtraject. 

Meteen volzet

In Oost-Vlaanderen kan de nieuwe opleiding gevolgd worden in Gent (Lyceum, IVV Sint-Vincentius), Sint-Niklaas (Sint-Carolus), en Geraardsbergen (Atheneum). Er waren 184 plaatsen voorzien en die zijn allemaal meteen ingenomen op de allereerste schooldag. Er zijn op dit moment zelfs wachtlijsten. 

Er was veel interesse, onze klassen zaten al vol bij het begin van de zomervakantie

Ann Blomme, Gentse Lyceum

Het Gentse Lyceum organiseert dit schooljaar 2 klassen met de nieuwe richting. “Het is echt een gat in de markt. De plaatsen waren al ingenomen toen de vakantie nog goed en wel moest beginnen”, vertelt Ann Blomme. “We kiezen er bewust voor om het nu kleinschalig te houden. De sector moet ook kunnen volgen en we willen goede stageplaatsen kunnen aanbieden.”

Combinatie sport en veiligheid erg gesmaakt

De opleiding komt er op vraag van de sector maar ook de deelnemende scholen wisten dat er veel potentieel inzit. “Het is een opleiding die sport combineert met de veiligheidssector, dat spreekt jongeren erg aan”, gaat Blomme verder. Ze benadrukt dat er al een 7e jaar “Veiligheid” bestond en dat ook die opleiding de voorbije jaren fors aan populariteit won. 

Meest gelezen