Jonas Hamers / ImageGlobe

Examencentra kunnen vanaf vandaag strenger optreden tegen fraude bij rijexamen: "Grote stappen gezet"

Er gelden vanaf vandaag nieuwe regels om fraude aan te pakken bij de examencentra waar je een rijbewijs kan halen. Wie sjoemelt met het slagen op zijn theoretisch of praktisch rijexamen, kan bijvoorbeeld enkele maanden geschorst worden en zal op die manier langer moeten wachten om zijn rijbewijs te kunnen halen. "Er zijn grote stappen gezet", klinkt het bij de sectorfederatie GOCA.

Eind maart bracht het magazine "Pano" fraude aan het licht bij theoretische rijexamens en voorlopige rijbewijzen. Zo volgden de reporters een snelcursus theorielessen waarin de kandidaten alle mogelijke vragen op het examen kregen. Dat maakt het erg makkelijk om te slagen. Via sociale media kan je ook makkelijk een vervalst attest krijgen dat je 12 uur theorieles hebt gevolgd. En dat is niet alles: het "Pano"-onderzoek maakte bekend dat je een vervalst attest kan kopen dat stelt dat je 20 uur rijles hebt gevolgd. In ons land mag je daarna met een voorlopig rijbewijs alleen rijden om je voor te bereiden op je examen. 

Herbekijk hier de "Pano":

Videospeler inladen...

Schorsing en digitale attesten

Vandaag gaat een nieuw besluit van de Vlaamse regering in voege om daar tegen op te treden. Zo is er een nieuwe regelgeving om mensen die fraude plegen te bestraffen. Tot op vandaag konden mensen die sjoemelden tijdens hun theoretisch en praktisch examen, de dag nadien opnieuw hun examen uitvoeren, ook al loopt er een onderzoek. Nu is er een kader dat een schorsing van 3 maanden tot een jaar mogelijk maakt, afhankelijk van de ernst van het misdrijf. Dat kan gaan van het gebruik van oortjes tot een vervalst bekwaamheidsattest en bedreigingen. De fraude treedt vooral op bij theorie-examens, minder bij praktijkexamens.

Papieren documenten voor examens worden ook regelmatig vervalst. Denk aan een attest dat bewijst dat je 20 uur rijles hebt gevolgd of een verplichting om rijles te volgen. Die attesten moeten in de toekomst elektronisch worden doorgegeven aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. De digitalisering zal de komende maanden uitgerold worden in verschillende fases en zou in 2022 rond moeten zijn.

Een derde vernieuwing gaat over de niet-erkende buitenlandse rijbewijzen. Houders van een niet-erkend buitenlands rijbewijs krijgen niet langer een vrijstelling van rijlessen wanneer ze twee keer op rij niet slagen voor een rijexamen. Tot vandaag konden zij het rijexamen gewoon blijven afleggen. Nu moeten ook zij minstens 3 maanden oefenen met een voorlopig rijbewijs en verplicht 6 uur rijles volgen.

"Op deze manier is het iedereen gelijk voor de wet en leggen ook zij het parcours af zoals anderen", vertelt Steven Raes, Manager Rijbewijzen bij GOCA Vlaanderen, de federatie van examencentra, in "De ochtend".

Nood aan objectieve test

"Ik denk dat er hiermee al zeer grote stappen gezet zijn", zegt Raes. "Toch moet er nog extra aandacht besteed worden aan het voorlopig rijbewijs dat je kan krijgen na 20 uur rijles. Je mag dan alleen de weg op zonder dat er enige objectieve beoordeling aan te pas kwam. Er zou een objectieve test moeten komen voor de kandidaten de weg op gaan. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) is daarmee bezig met onder andere een evaluatie van de rijopleiding door de Universiteit van Hasselt."

De wachtlijsten voor het afleggen het praktisch rijexamen worden ondertussen ook zo goed als mogelijk aangepakt. "Tegenover 2019 hebben we voor het rijbewijs B al 23.000 examens meer afgelegd. We zijn echt bezig met die wachtperiodes zo kort mogelijk te houden. We geven ook nog altijd prioriteit aan mensen wiens voorlopig rijbewijs vervalt tegen eind dit jaar."

Meest gelezen