Rectoren scherp voor uitspraak Vlaams Belang-voorzitter: "Kaakslag in gezicht van iedereen die ons onderwijs maakt" 

Naar aanleiding van 1 september postte Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken een filmpje op TikTok waarin hij belooft om "in 2024 de rekening te presenteren aan linkse leerkrachten". Op sociale media is daar veel ophef over ontstaan, maar volgens Van Grieken zelf is de heisa over het filmpje overdreven. "Het was gewoon een oproep aan leerkrachten om hun politieke mening niet aan leerlingen op te dringen", zegt hij. Andere partijvoorzitters, politici en de onderwijswereld reageren in elk geval bijzonder kritisch.

In het bewuste filmpje wenst Van Grieken leerlingen succes op hun eerste schooldag. Hij vertelt erbij dat hij zelf nooit uitkeek naar 1 september en dat hij zelfs een hekel had aan school. "Dat werd in de hand gewerkt door een hoop linkse leerkrachten en proffen die hun multiculturele onzin te pas en te onpas probeerden in hun lessen te verwerken", zegt hij. Op het einde van het filmpje voegt hij daaraan toe:  "In 2024 gaan we de rekening presenteren aan al die linkse leerkrachten."

Bekijk hier het TikTok-filmpje van Tom Van Grieken:

Met name die laatste zin lokte, vooral op sociale media, veel reactie uit. Verschillende mensen, onder wie ook uit het onderwijsveld, reageren geschokt en voelen zich zelfs bedreigd. Rik Van De Walle, rector van de UGent, roept hen op om zich niet te laten intimideren. "Wij zullen ons door u niet laten afdreigen, mijnheer Van Grieken", schrijft hij. Ook Luc Sels, rector van de KU Leuven, reageerde op Twitter. Hij noemt de uitspraken van Van Grieken "onwaarschijnlijk".

Intussen heeft de Interuniversitaire Raad ook gereageerd. "Als rectoren van de Vlaamse universiteiten veroordelen we met klem de uitspraak van de partijvoorzitter van Vlaams Belang", klinkt het. "Dergelijke uitspraken passen niet in een democratische rechtsstaat waarin plaats is voor meerstemmigheid en pluralisme. Ze zijn een kaakslag in het gezicht van iedereen die ons onderwijs maakt tot wat het is. Als rectoren van de Vlaamse universiteiten zullen we ons met alle gelijkgestemden in dit land blijven verzetten tegen elke aanval op de vrije meningsuiting."

Opiniemaker Noël Slangen reageerde ook bijzonder kritisch: 

Ook uit politieke hoek komen er wat reacties. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) schrijft op Twitter: "Denk dat je vandaag toch ook puntje gescoord hebt bij Poetin, bij Taliban ook. Minder bij leerkrachten, van welke gezindte dan ook."

Egbert Lachaert, partijvoorzitter van Open VLD, verwijt Van Grieken verdeeldheid te zaaien door leerkrachten "verdacht te maken als linkse kwieten". "Zo vernietig je een samenleving in plaats van mensen te laten samenleven", schrijft hij. Ook Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) laat van zich horen: "Mensen bedreigen omwille van politieke oriëntatie, is niet het soort samenleving dat wij willen. Respect voor alle leerkrachten die er vandaag opnieuw staan voor onze kinderen en jongeren!"

Conner Rousseau, de voorzitter van Vooruit, reageert ook scherp op de uitspraken van Van Grieken. "Dit is pure haatzaaierij, dit is een groep bedreigen. Ik vind dit heel gevaarlijk. Dit is perfect het play book van extreemrechts. Dit zijn ook dingen die de taliban doen", aldus Rousseau in "De afspraak" op Canvas.

"Wat is een linkse leerkracht? Een leerkracht kan perfect links of rechts zijn. Een van mijn favoriete leerkrachten was een rechtse persoon, maar die gaf keigoed les. Voor mijn part zouden leerkrachten misschien nog iets meer aan de jeugd mogen uitleggen tot wat extreemrechts geleid heeft de vorige eeuw."

Videospeler inladen...

Van Grieken: "Een groot intentieproces"

Tom Van Grieken zelf vindt de reacties op het filmpje sterk overdreven. Dat liet hij weten aan onze redactie. "Het was gewoon een oproep aan leerkrachten om hun mening niet op te dringen aan leerlingen", aldus Van Grieken. Hij benadrukt dat hij met zijn uitspraak over "de rekening presenteren in 2024" enkel verwijst naar een verkiezingsoverwinning voor Vlaams Belang bij de volgende verkiezingen. 

Uiteraard pleiten wij niet voor een beroepsverbod
Tom Van Grieken, partijvoorzitter Vlaams Belang

Maar wil Vlaams Belang ook dat er beleidsmaatregelen komen tegen linkse leerkrachten? "Uiteraard pleiten wij niet voor een beroepsverbod", benadrukt Van Grieken."Dat doen rechtse partijen nooit, zoiets hoor je enkel bij linkse partijen." 

De heisa op sociale media noemt Van Grieken "een groot intentieproces". Al vindt hij het niet erg dat sommige mensen aanstoot nemen aan zijn woorden. "Ik hoop dat linkse leerkrachten op hun tenen getrapt zijn. Ik heb een fundamenteel probleem met leerkrachten die hun mening proberen op te dringen. Een leerkracht moet neutraal zijn."

Meest gelezen