Opnieuw vragen bij busvervoer in buitengewoon onderwijs: “Kregen pas gisteren te horen dat bus niet rijdt”

Tom Dillen is papa van een autistische dochter en hoorde gisteren dat het voorziene busvervoer van De Lijn naar een Gentse school voor buitengewoon onderwijs niet doorgaat. “De Lijn heeft te weinig budget om vervoer te voorzien.”

De eerste schooldag op de middelbare school is voor de dochter van Tom Dillen uit Gent anders uitgedraaid dan voorzien. Normaal gezien zou een bus van vervoersmaatschappij De Lijn de dochter oppikken en naar een school voor buitengewoon onderwijs brengen, ook ’s avonds was de dienst voorzien. Gisteren kreeg Dillen te horen dat het geplande vervoer niet kon doorgaan.  

Het is niet de schuld van de school, zij hangen af van De Lijn, er is te weinig budget

Tom Dillen, bezorgde vader

Dillen heeft familie en vrienden opgetrommeld om zijn dochter de komende week vlot op school te krijgen en op te halen. “Het is zeker niet de schuld van de school, zij zijn afhankelijk van De Lijn. Er zijn gewoon te weinig bussen om alle leerlingen van en naar school te brengen. De bussen die wel rijden, doen vaak lange routes, leerlingen zitten er uren op. Dat was ook gisteren al uitgebreid in de media. 

Moeilijke situatie voor iemand met autisme

De situatie is sowieso vervelend, en is dat nog extra voor leerlingen met een heel bijzonder profiel. “Voor mijn dochter, die autisme heeft, is dit echt extra stresserend. Ze verandert vandaag al van school, ze gaat naar het middelbaar. Dat heeft al enorm veel impact. De plotse verandering in hoe ze naar school gaat, is voor haar extra onprettig”.

Kabinetten wijzen naar elkaar

Dillen heeft gisteren contact gehad met zowel het kabinet van minister Ben Weyts van Onderwijs (N-VA) en minister Lydia Peeters van Mobiliteit (Open VLD). " Ze wijzen met de vinger naar elkaar, er lijkt geen echte oplossing. Het gaat blijkbaar om budgetten. En, die zijn op. Dat is echt schrijnend." 

Meest gelezen