Podcast - De wereld na 9/11: "Toen de hemel naar beneden viel"

Het was de dag die alles veranderde. De dag dat de hemel al bloedend naar beneden viel. De dag dat 3.000 onschuldige burgers het leven lieten. De dag dat dromen nachtmerries werden. Intussen is het 20 jaar geleden dat de twee hoogste torens van New York weerkeerden tot stof en as. De Twin Towers van het World Trade Center, symbolen van Amerika's grootheidswaan en macht: bestookt en vervolgens ingestort op 11 september 2001. Hoe is het de wereld intussen vergaan? VS-correspondent Björn Soenens bracht 20 jaar geleden al verslag uit van de aanslagen. Hij maakte een podcast over toen en nu.

Ik werkte in 2001 ook al bij VRT NWS. Ik was reportagemaker bij het magazine Koppen. Mijn toenmalige chef, Dirk Tieleman, stuurde me naar de luchthaven van Zaventem om meteen naar New York te vliegen. Ik wachtte er vruchteloos die avond. Alle vluchten naar en in de VS zouden dagen lang worden verboden. Het Amerikaanse luchtruim ging op slot, om mogelijke nieuwe aanslagen te verhinderen.

Op vrijdag 14 september vertrok ik uiteindelijk toch. Thuis speelde mijn zoontje van 6 met enige angst de aanslagen na met K’nex-torens. Op de luchthaven werd om 12 uur 's middags, met duizenden bevroren passagiers in de vertrekhal, een indrukwekkende minuut stilte gehouden.

Even later vloog ik samen met mijn collega Jan Balliauw naar Montréal in Canada. Van daaruit zouden we een hele nacht rijden tot in New York. Pas de volgende dag, op zondag, na het verkrijgen van de nodige accreditaties bij de New Yorkse politie, zag ik voor het eerst de woestenij op Ground Zero. De ravage was misselijkmakend.

De wereld zou voorgoed veranderen. Luister mee naar deze indringende podcast: een persoonlijke vertelling, interviews met ooggetuigen en gedachten over de wereld na 9/11. Een podcast van Björn Soenens. De montage is van Daan Wallis:

AFP or licensors

Meest gelezen