Nicolas Maeterlinck

UGent in top 100 van wereldranglijst universiteiten, KU Leuven blijft Belgische koploper

De UGent treedt binnen in de top 100 van de wereldwijde ranglijst voor universiteiten van Times Higher Education. De KU Leuven blijft met plaats 42 de best gerangschikte universiteit in ons land. En ook Universiteit Antwerpen doet het goed. Zij bekleedt plaats 143 en dat is haar beste positie ooit. Wereldwijd blijft de universiteit van Oxford de nummer één.

De Belgische universiteiten doen het goed in de wereldranglijst voor universiteiten van Times Higher Education. Maar liefst drie universiteiten uit ons land halen de top 150: KU Leuven, UGent en Universiteit Antwerpen. Opvallend: dat zijn drie Vlaamse universiteiten. Aan de andere kant van de taalgrens doet ook UCL (Université Catholique de Louvain) het goed: met plaats 158 valt die net buiten de top 150. Andere Belgische universiteiten hebben de top 200 niet gehaald.

De KU Leuven blijft traditiegetrouw de hoogst gerangschikte Belgische universiteit. Met plaats 42 bekleedt de Leuvense universiteit de beste positie in vijf jaar tijd. En dat iets om heel erg trots op te zijn, zegt rector Luc Sels. "Het is internationaal toch iets bijzonders als je in die top 50 terechtkomt. Je merkt dat andere universiteiten heel erg kijken naar de kop van het peloton. Dit brengt ons wellicht in de top vier, vijf of zes van universiteiten in continentaal Europa en dat is een positie die we heel graag willen behouden."

Het is internationaal wel iets bijzonders als je in die top 50 terechtkomt

Luc Sels, rector KU Leuven

De UGent staat voor het eerst sinds 2015 opnieuw in de top 100, op plaats 96. Rector Rik Van de Walle reageert zeer tevreden: "De Times Higher Education is een heel prestigieuze ranking die internationaal wordt opgevolgd, dus natuurlijk zijn we blij. De stijging is het gevolg van een toegenomen reputatie, zowel op vlak van onderwijs als op vlak van onderzoek. Wij zijn klaarblijkelijk een plek die nog aantrekkelijker wordt dan ze al was."

"Het is uiteraard onze ambitie om onze positie in de ranglijst nog te verbeteren", voegt Van de Walle toe. "Hoe hoger je al staat, hoe moeilijker dat natuurlijk wordt. Maar in het bijzonder op vlak van internationale reputatie vind ik dat we nog wat marge hebben voor verbetering. Ik denk eerlijk gezegd wel dat onze ranking de komende jaren nog zal verbeteren."

Ik denk dat onze ranking de komende jaren nog zal verbeteren

Rik Van de Walle, rector UGent

Ook Universiteit Antwerpen behaalde een mooie positie. Zij maakten een serieuze sprong van plaats 170 naar plaats 143 en dat is hun hoogste rangschikking ooit. "Wij zijn daar heel erg blij mee. Dat is een hele opsteker en een stimulans om verder te doen", zegt rector Herman Van Goethem. De stijging heeft volgens hem vooral te maken met het feit dat er vanuit de Antwerpse universiteit steeds meer onderzoeksresultaten gepubliceerd worden. "Daar hebben we lang aan gebouwd en jaar na jaar begint dat te renderen. We zijn op topsnelheid gekomen en dat draagt er ook toe bij dat onze reputatie gegroeid is. Dat speelt ook mee in die rankings."

Wanneer internationale universiteiten op zoek gaan naar samenwerkingen, zullen ze toch snel kijken naar die rankings

Herman Van Goethem, rector Universiteit Antwerpen

Een goede plaats veroveren in rankings zoals die van Times Higher Education kan ook belangrijke gevolgen hebben, legt Van Goethem uit. "Internationalisering is heel belangrijk voor universiteiten. Je moet heel veel samenwerken met buitenlandse universiteiten omdat interdisciplinariteit zo belangrijk geworden is. En hoe zoek je een geschikte universiteit om mee samen te werken? Dan gaat men vlug kijken naar rankings. De Times Higher Education Ranking is toch wel een heel belangrijke."

Dat beaamt ook de Gentse rector Rik Van de Walle. "Die plaats in de top honderd is voor ons belangrijk om ons in staat te stellen om zeer goede internationale studenten en onderzoekers naar onze universiteit te halen." Toch relativeert hij het belang van wereldranglijsten ook een beetje. "Zulke rankings zeggen iets over de universiteit als geheel, maar je mag dat niet doortrekken tot op het niveau van individuele opleidingen of individuele lesgevers of onderzoekers. Zo'n ranking mag je enkel beschouwen als een algemene kwaliteitsmaat." 

Oxford blijft wereldwijde koploper

Wereldwijd blijven de Britse en Amerikaanse topuniversiteiten de hoogste posities bekleden. De universiteit van Oxford, waar kroonprinses Elisabeth binnenkort aan een opleiding Geschiedenis en Politiek start, blijft de absolute nummer één. Ook het Britse Cambridge prijkt mee bovenaan, op plaats 5. Verder vind je in de top 10 nog 8 bekende Amerikaanse universteiten, waaronder Harvard, Yale en Princeton. 

Opvallend is dat ook de Chinese universiteiten erg goed presteren. Zo staan er maar liefst tien in de top 200. De universiteiten van Peking en Tsingua haalden zelfs de top 20. 

Meest volledige ranking

Naast de lijst van Times Higher Education zijn ook de Shanghai Ranking en de QS World University Rankings belangrijke wereldranglijsten voor universiteiten. Vaak bestaan er tussen die lijsten grote verschillen. Dat komt omdat elke ranking andere parameters gebruikt.

Volgens de Leuvense rector Luc Sels de ranglijst van Times Higher Education wel de sterkste, meest belangrijke ranking. "Zij houden rekening met vier domeinen die ook voor de overheid als belangrijke criteria gelden bij hun evaluatie van universiteiten. Ze kijken naar onderwijs, onderzoek, naar internationalisering, maar ook naar valorisatie en de samenwerking met andere partners, zoals ondernemers. Elk domein wordt gemeten aan de hand van harde, meetbare indicatoren, maar ook op basis van reputatiemetingen. Dat is toch ook belangrijk, dat er rekening wordt gehouden met de perceptie: worden wij internationaal ook erkend als topuniversiteit? Als je dan een mooi resultaat krijgt, doet dat toch veel deugd."

Meest gelezen