2.500 jaar geleden woonden er al mensen in Hechtel-Eksel, toont archeologisch onderzoek

Vooraleer er op de Hasseltsebaan in Hechtel-Eksel een nieuwe Albert Heijn wordt gebouwd, gebeurde er een archeologisch vooronderzoek. Daar werden maar liefst 45 archeologische sporen gevonden. Het ging onder meer over 3 waterputten en bewoningssporen van meer dan 2.500 jaar geleden. 

De gebouwen op de Hasseltsebaan werden al gesloopt, maar vooraleer de winkelketen er zich vestigt, werd er een archeologisch vooronderzoek gedaan. “Op het terrein is een nederzetting gevonden die dateert van de ijzertijd, we spreken dan over de tijd tussen 475 voor Christus en 250 voor Christus. Nadien geraakte het terrein in onbruik, maar tussen de 8ste en 10de eeuw woonden er opnieuw mensen. Die bewoningssporen komen terug uit de vroege en volle middeleeuwen”, vertelt archeoloog Jeroen Verrijckt.  

Drie weken lang zochten archeologen van studiebureau J. Verrijckt naar sporen. Ze vonden er verschillende sporen van houtbouwwoningen uit drie verschillende periodes. Ze vonden enkel de restanten van de paalkuilen terug, maar door de stand van die palen achterhaalden ze dat de nederzettingen van de ijzertijd en de vroege en volle middeleeuwen kwamen. Er stonden ooit ook 3 verschillende waterputten, uit de drie zelfde periodes. 

Alle aangetroffen vondsten zijn door ons meegenomen en alle sporen zijn bewaard voor toekomstig onderzoek

Jeroen Verrijckt, archeoloog

De bouw van de winkelketen kan gewoon verdergaan. “Wij hebben het terrein volledig archeologisch vrijgegeven”, aldus Verrijckt. “Alle aangetroffen vondsten zijn door ons meegenomen en alle sporen zijn bewaard voor toekomstig onderzoek.” Uit die sporen kunnen ze binnenkort achterhalen welke nederzetting er precies aanwezig was. Na het onderzoek gaan ze de vondsten toevertrouwen aan het erfgoeddepot van Lommel. 

Meest gelezen