Archieffoto

België haalt militairen terug uit Pakistan: reserve-eenheid na evacuatiemissie in Afghanistan "niet meer nodig"

De federale regering heeft beslist om alle Belgische militairen terug te trekken uit de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. De aanwezigheid van het honderdtal militairen dat daar was gestationneerd in het kader van de evacuatiemissie uit Afghanistan is volgens de regering niet meer nodig.

In Islamabad zijn op dit moment nog zo'n honderd Belgische militairen aanwezig. België heeft er ook twee C-130 Hercules-transportvliegtuigen staan. Na de evacuatiemissie Red Kite uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel bleven de militairen als reserve-eenheid achter in Islamabad.

Hun aanwezigheid daar is nu niet langer nodig, oordeelt de federale regering. In een gezamenlijk persbericht maakten Buitenlandse Zaken, Defensie en Asiel en Migratie bekend dat de militairen teruggehaald worden.

België had op 20 augustus een luchtbrug tussen Islamabad en de internationale luchthaven van Kaboel geopend, met de bedoeling om landgenoten en andere rechthebbenden te evacueren uit de Afghaanse hoofdstad nadat het land opnieuw onder controle van de taliban is gekomen. 

Zeker 1.400 mensen konden Afghanistan op die manier verlaten, maar vorige week woensdag werd de missie stopgezet door een imminente terreurdreiging.

Meest gelezen