vrt nws

Bijna alle gemeenten in West-Vlaanderen blijven op afspraak werken

Bijna in alle West-Vlaamse gemeentehuizen kan je nog altijd op afspraak terecht. Zelfs nu de coronamaatregelen versoepelen en de gemeentehuizen weer met vrije openingsuren mogen werken. Zowat de helft van de West-Vlaamse gemeentes werkt nog altijd alleen op afspraak.

Heel wat gemeentes voeren opnieuw vrije openingsuren in. Toch blijft de helft van de gemeentes, een dertigtal in West-Vlaanderen, uitsluitend op afspraak werken. In Ingelmunster bijvoorbeeld beviel de werking tijdens corona zo goed dat ze de klok niet meer willen terugdraaien en alleen nog op afspraak mensen ontvangen. 

Burgemeester Kurt Windels: "De ambtenaren vroegen 3 jaar geleden al om op afspraak te werken. Het gemeentebestuur blokte dat toen af. We dachten dat onze inwoners daar nog niet volledig rijp voor waren. Corona heeft ons gedwongen om op afspraak te leren werken. We zijn nu anderhalf jaar verder en dat wordt positief geëvalueerd. De mensen worden onmiddellijk geholpen door de juiste persoon. Er zijn geen wachtrijen. We kunnen de dossiers en vragen voorbereiden. Dus in dat opzicht zien wij geen enkele reden om naar het oude systeem terug te keren."

Werken op afspraak zorgt ervoor dat er geen wachtrijen meer zijn

Kurt Windels, burgemeester Ingelmunster

Vroeger stonden er in Ingelmunster op donderdagavond en zaterdagmiddag soms wachtrijen tot buiten. Het onthaal blijft wel open om mensen te helpen die geen afspraak hebben. 

Zonder afspraak

Bij een kleine minderheid, een 7-tal gemeentes, zoals Jabbeke en Middelkerke, kan je gewoon tijdens de openingsuren binnenwandelen. Die gemeentes kiezen ervoor om geen afspraken meer vast te leggen. Burgemeester Daniël Vanhessche van Jabbeke wil niet dat er iemand uit de boot valt. "Wij vinden dienstverlening heel belangrijk. Dat kan nog altijd het best wanneer je een fysiek contact hebt met elkaar. De jongere bevolking maakt meer gebruik van de moderne communicatiemiddelen. Wij hebben dus ook een app waar je heel wat formulieren kunt aanvragen. Maar je zit ook met een oudere bevolking die niet zo actief is met de moderne communicatiemiddelen. Wij hebben dus onmiddellijk geopteerd wanneer het mogelijk was om het onthaal te openen."

Je zit met een oudere bevolking die niet zo actief is met moderne communicatie

Daniël Vanhessche, burgemeester Jabbeke

Daarnaast zijn er ruim 20 West-Vlaamse gemeentes die een mengvorm invoeren: gedeeltelijk op afspraak en gedeeltelijk met vrije openingsuren. 

Meest gelezen