Boeren willen akkers nog bemesten, maar deadline laat dat niet toe: "De mestverwerking zit ook aan haar limieten"

De vele regen heeft heel wat akkers onberijdbaar gemaakt in de zomer, waardoor de boeren de akkers niet konden bemesten. Nu het weer wat beter is, willen de boeren hun mestwagens nog uitrijden, maar de deadline daarvoor was eind augustus. Verschillende boeren pleiten dat het uitzonderlijk verlengd wordt tot 18 september. Maar dat is onmogelijk volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Akkerbouwer Philippe Martin (zie video hieronder) uit Sint-Truiden hoorde van veel collega’s hoe onmogelijk het was om de mestwagens uit te rijden deze zomer. “Veel collega’s hebben zich vastgereden en er zelfs een kraan moeten bijhalen om de machines uit te graven.” Nu de akkers terug droger zijn, kunnen de boeren de mestwagens weer uitrijden, maar dat is buiten de deadline van eind augustus gerekend. 

Videospeler inladen...

Je kan je mest niet blijven wegbrengen en zeker niet tegen zomaar elke prijs

Lotte Arkens, varkensbedrijf Arkens-Jansen

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft wel begrip voor de boeren, maar ziet de verlenging niet zitten. “Ik heb geen marge. Elke evaluatie toont steeds opnieuw dat de waterkwaliteit in Vlaanderen slecht is. Dan kan ik ook hiervoor geen uitzondering maken, want dat zal de watervervuiling alleen maar verergeren.” 

Lotte Arkens van varkensbedrijf Arkens-Jansen vertelt over een ander bijkomend probleem. “Wanneer de mest niet op de velden kan, moet het naar een mestverwerkingsbedrijf. Maar de mestverwerking zit ook aan haar limieten. Je kan je mest niet blijven wegbrengen en zeker niet tegen zomaar elke prijs”, getuigt ze. Demir heeft daar een simpel antwoord op. “Het algemene principe is: de vervuiler betaalt. Dat is bij een ander bedrijf met afval zo en dat is in dit geval niet anders.”

Meest gelezen