Dan toch geen audiëntie voor Paul bij koning Filip: "Ik stond al klaar in mijn kostuum"

Het moest een hoogdag worden voor Paul Proost als "alledaagse held" op audiëntie bij Koning Filip. Tot de koninklijke familie zijn activiteiten stopzette na een coronabesmeting bij een van de koningskinderen "Ik stond al klaar in Kasterlee in mijn kostuum om te vertrekken", vertelt Paul Proost op Radio 2 Antwerpen. 

Paul Proost uit Kasterlee was helemaal klaar voor zijn audiëntie bij koning Filip. "Ik stond inderdaad klaar in mijn kostuum. We wilden goed op tijd vertrekken naar Brussel toen we plots het bericht kregen van het Paleis dat de audiëntie niet kon doorgaan", zegt Proost op Radio 2 Antwerpen. Na een coronabesmetting bij een van de jongste kinderen zijn alle activiteiten van de koning en koningin geschrapt. "We keken hier al lang naar uit maar ik begrijp de beslissing. Het toont nog maar eens aan dat het coronavirus geen onderscheid maakt tussen rang of stand." Er is zelfs al een nieuwe datum geprikt. "Op 16 september om 16u worden we opnieuw verwacht."

Vluchtelingen helpen

Paul Proost werd op het Paleis verwacht als één van de acht Be Heroes, "alledaagse helden die met kleine daden een groot verschil maken". Proost zet zich in voor vluchtelingen. "We zijn een groep van 9 vrijwilligers die vluchtelingen over heel Vlaanderen ondersteunen. Erkend of niet-erkend, mensen alleen of gezinnen. We laten hen eerst en vooral voelen dat ze hier welkom zijn en we helpen waar we kunnen. We willen hen sterker maken zodat ze nadien zelf meer in handen kunnen nemen. Maar vaak is het taal- of cultuurverschil een barrière." 

WhatsApp met Afghaanse families

"Eén van de dingen die we doen is systematisch elke ochtend berichten sturen via WhatsApp naar de jongeren of gezinnen. Zo horen we meteen hoe het met hen gaat, wat er moeilijk is. Soms sturen ze ons documenten door die ze niet begrijpen. Daar kunnen we hen snel mee verder helpen. Na een klein zetje maken ze soms een enorme progressie" zegt Proost. 

Ook de toestand in Afghanistan laat zich voelen. "We begeleiden een aantal Afghaanse families die hier al een tijdje zijn. Zij hebben nu veel emotionele ondersteuning nodig. Ze zijn erg bezorgd om familie of vrienden die nog in Afghanistan zijn. Ze beleven vaak slapeloze nachten. We laten hen weten dat we er zijn en vragen of we iets voor hen kunnen doen. Dat is vaak al een wereld van verschil", besluit Paul Proost. 

Meest gelezen