De Lijn levert nog geen ritten voor buitengewoon onderwijs in Buggenhout: "Bussen niet goed  besteld", zegt school 

Leerlingen van verschillende scholen voor buitengewoon onderwijs in Buggenhout kunnen nog altijd niet met de bus naar school. Vervoersmaatschappij De Lijn zou te laat geweest zijn met extra bussen te bestellen. Tientallen leerlingen wachtten deze ochtend opnieuw vruchteloos op een rit. 

Begin deze week was er ophef over de enorm lange reisweg van enkele leerlingen van Richtpunt, de provinciale school voor buitengewoon onderwijs in Buggenhout. In sommige gevallen liep de reistijd op tot 5 uur en misten leerlingen zelfs de lessen, of kwamen ze daardoor ’s avonds laat thuis. Bevoegd minister Lydia Peeters (Open VLD) beloofde een onderzoek, nu blijkt dat het probleem nog veel groter is. Volgens de betrokken scholen heeft De Lijn de contracten met private busmaatschappijen niet verlengd, waardoor er op 1 september geen busvervoer was voor hun leerlingen.  De Lijn zou voor vandaag een oplossing beloofd hebben aan de scholen, maar toch daagde ook vanmorgen geen bus op. 

Ik heb het gevoel dat men niet begrijpt hoe acuut het probleem is

Kurt Moens (N-VA), gedeputeerde provincie Oost-Vlaanderen

Tientallen leerlingen stonden deze ochtend klaar om opgepikt te worden om naar school te gaan. Ze werden nooit opgehaald. Ouders en de scholen moesten creatief zijn om de kinderen alsnog op school te krijgen. Voor 11 leerlingen is dat niet gelukt, zij misten de les. De directies van de scholen vragen een oplossing en ook de provincie dringt aan. 

Videospeler inladen...

De Lijn verzekert: tegen maandag rijden weer alle gevraagde bussen

Intussen heeft vervoersmaatschappij De Lijn gereageerd op de klachten. Het gaat om een misverstand, legt woordvoerster Karen Van der Sype uit: 

"De verschillende scholen voor Buitengewoon Onderwijs in Buggenhout hebben samen recht op 4 extra bussen in het kader van de coronamaatregelen. Door een miscommunicatie zijn we eigenlijk heel laat kunnen beginnen met het bestellen van die bussen, waardoor wij geen uitvoerder vonden voor 2 van die 4 bussen. Resultaat: sinds september rijden maar 2 van de 4 bussen. Maar er is ook goed nieuws morgen kan de derde starten en maandag de vierde. Dus dat betekent dat op maandag  alle  voorziene bussen zullen rijden. "

De Lijn zegt wel voorlopig weinig te kunnen doen aan de lange reistijden, die de leerlingen moeten doormaken. Daarvoor zouden meer bussen en chauffeurs moeten worden ingezet. De woordvoerster benadrukt dat er al geruime tijd bijkomende middelen worden gevraagd aan de Vlaamse overheid om dit te kunnen doen.  

Meest gelezen