N-VA-voorzitter en burgemeester Bart De Wever wil af van coronabeperkingen in Vlaanderen, ook Vooruit en Open VLD pro

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever vindt dat het stilaan tijd is om de coronabeperkingen los te laten. "De bevolking heeft gedaan wat ze moet doen, nu moeten we ophouden die bevolking te gijzelen", zei hij in De Ochtend op Radio 1. In zijn pleidooi is minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden kop van Jut. Gisteren pleitte Conner Rousseau (Vooruit) in "De afspraak" voor het afbouwen van de coronamaatregelen en Open-VLD-voorzitter Egbert Lachaert wil dat in Vlaanderen de coronamaatregelen afgeschaft worden.

Dat De Wever een koele minnaar is van het gevoerde coronabeleid, is bekend. Maar nu is volgens de N-VA-voorzitter de bodem van het vat bereikt. Hij vindt dat de coronabeperkingen onderhand opgeheven mogen worden.

"Je kunt niet een jaar lang zeggen: als we een bepaalde vaccinatiegraad bereiken, laten we de beperkingen los. En als je dan dat punt bereikt, zeggen dat het toch nog niet kan. De bevolking heeft gedaan wat ze moet doen, nu moeten we ophouden die bevolking te gijzelen."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Bart De Wever is niet mals voor minister Verlinden, beluister hier het gesprek uit "De ochtend":

"Recurrent virus"

Volgens De Wever is het stilaan tijd om corona als een normaal virus te behandelen. "Zoals we er elke winter wel een paar hebben. Nu, als de ziekenhuizen overbelast raken, heb je natuurlijk wel een probleem. Maar als mensen niet in het ziekenhuis belanden, moeten we ons niet focussen op het aantal besmettingen. Dat moeten we loslaten."

Als mensen niet in het ziekenhuis belanden, moeten we ons niet focussen op het aantal besmettingen
N-VA-voorzitter Bart De Wever

De acute aanleiding voor De Wevers ergernis is het verhaal rond de nachtclubs. In Antwerpen, maar ook in Gent of op andere plekken, willen die toch al openen door privéfeesten te organiseren. Federaal minister Annelies Verlinden zei eerder deze week al dat ze vindt dat dat niet de geest van de wet is, maar zei vandaag dat het uiteindelijk wel kan.

Bart De Wever staat niet alleen met zijn oproep. Gisteren had Conner Rousseau (Vooruit) een gelijkaardige boodschap in "De afspraak" en ook Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert spreekt zich nu uit om in Vlaanderen de coronamaatregelen zo snel mogelijk te laten varen.

"Emmer is vol"

De Wever daarentegen vindt dat ze gewoon de letter van de wet volgen en ziet grote inconsequenties in het beleid. "Je kunt aan de uitbaters van nachtclubs toch niet uitleggen dat ze niet met een paar honderd mensen mogen feestvieren, terwijl in het Sportpaleis een nachtclubevent met 15.000 man georganiseerd mag worden?"

Verlinden is er niet in geslaagd om na anderhalf jaar crisis ook maar één fatsoenlijk ministerieel besluit af te leveren

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Volgens De Wever is wat hij die "inconsequenties" noemt, ook het verhaal van de voorbije maanden. Volgens hem is Verlinden "er niet in geslaagd om na anderhalf jaar crisis ook maar één fatsoenlijk ministerieel besluit (MB, waarmee de maatregelen uitgevaardigd worden, nvdr.) af te leveren. Het is elke keer iets. In het begin heb je daar begrip voor. Nu is de emmer vol."

"Antwerpen loopt achter met vaccinaties"

In een reactie spreekt Verlinden over een "persoonlijke aanval". "En dat is niet de manier waarop ik aan politiek doe. Wij hebben de afgelopen maanden in moeilijke omstandigheden afspraken gemaakt over de contacten en activiteiten van de bevolking, in het belang van de volksgezondheid." Overigens, zegt ze, die MB's zijn in onderling overleg tot stand gekomen, ook Vlaams minister-president en De Wevers partijgenoot Jan Jambon keurde ze goed. "Jambon had ook geen opmerkingen, dus die uithaal nu is toch enigszins opmerkelijk."

Dit is een persoonlijke aanval, en dat is niet de manier waarop ik aan politiek doe
Binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V)

Ja, zegt De Wever, Jan Jambon zat er inderdaad bij tijdens de overlegcomités waar over de maatregelen beslist werd. De Wever: "Maar de opmaak van de MB's zit bij Verlinden, en ik kan wel wat voorbeelden geven van zaken die Vlaamse bevoegdheden zijn, maar toch plots per verrassing opduiken in het MB zoals Verlinden dat wil." "Nee", zegt Verlinden, "zo werkt het niet. Er gaat uitgebreid overleg aan vooraf, de plaat dat die MB's het werk zijn van één minister is een beetje grijsgedraaid".

Vervelende regels laten we achterwege"

Binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V)

Verlinden denkt niet dat er nog heel veel nutteloze beperkingen van kracht zijn. "We houden aan wat we noodzakelijk vinden om de druk op de gezondheidszorg af te houden. Vervelende regels laten we achterwege. Het klopt dat de vaccinatiegraad hoog is, maar het virus is niet weg. Bijvoorbeeld in het Antwerpen van meneer De Wever lopen ze nog achter met de vaccinaties."

De vaccinatiegraad in Antwerpen bedraagt op dit ogenblik bij de 18-plussers 78,16 procent en zo'n 63 procent voor de hele bevolking. Voor Vlaanderen bedragen die cijfers 89,28 en 76,58 procent.  

"Draagvlak bij de bevolking brokkelt af"

Volgens De Wever staan de ministeriële besluiten van Verlinden bol van "dingen die niet bedoeld zijn, zaken die niet toepasbaar zijn,  loopholes en inconsequenties". En dat zorgt ervoor dat het draagvlak bij de bevolking helemaal is afgebrokkeld. Dat is de prijs die je betaalt voor het opzijzetten van de democratie."

Ik kan een boek schrijven over al die MB's waar zaken in staan waarvan je weet dat ze niet kunnen als je er vijf minuten over nadenkt

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Hij wijst bijvoorbeeld naar de saga rond het plexiglas. "De dag zelf bleek dat ineens verboden, terwijl de horeca er zich al op had voorbereid. Je mocht niet op een bankje zitten, maar er was geen wettelijke basis voor boetes. Of nog: er mochten mensen door het huis naar de tuin, maar enkel het knuffelcontact mocht naar het toilet. Ik kan een boek schrijven over al die MB's waar zaken in staan waarvan je weet dat ze niet kunnen als je er vijf minuten over nadenkt."

De nachtclubeigenaars in Antwerpen hoeven zich dan ook geen al te grote zorgen te maken als ze feesten organiseren, als ze tenminste de letter van de wet respecteren. Dus: als ze zich beperken tot privéfeesten van maximaal 200 mensen. "Wat moeten we dan gaan doen: de aanwezigheden tellen? Dit is niet toepasbaar. Dus als de uitbaters de wettelijke regels respecteren, is er geen probleem."

Meest gelezen