Archieffoto in een vaccinatiecentrum
Marc Gorremans

Meer dan helft van 12- tot 18-jarigen in Druivenstreek nog niet gevaccineerd: "Franstalige sociale media spelen daarin een rol"

Heel wat jongeren in de Vlaamse rand rond Brussel zijn momenteel nog niet of niet volledig gevaccineerd. In de Druivenstreek bijvoorbeeld schommelt de vaccinatiegraad bij 12- tot 18-jarigen momenteel rond de 47 procent. Terwijl het Vlaamse gemiddelde vandaag op 64 procent ligt. Mogelijk is de invloed van Brussel - waar nog steeds veel minder mensen gevaccineerd zijn dan in Vlaanderen - één van de verklaringen.

Franstalige media

Volgens dokter Dirk Devroey van de Eerstelijnszone Druivenstreek heeft grote broer Brussel een belangrijke invloed op de lagere vaccinatiebereidheid bij jongeren in de Vlaamse rand. "De jongeren en hun ouders volgen de Franstalige media en sociale media uit Brussel heel erg. En die staan vaak veel sceptischer tegenover de vaccinaties dan in Vlaanderen. Ook de rest van de levenssfeer van de jongeren is sowieso al meer gericht op Brussel", vertelt Devroey op Radio 2 Vlaams-Brabant.

Maar er wonen ook veel expats in de Druivenstreek en ook dat speelt een rol, weet de professor Huisartsgeneeskunde. "Veel jongeren zijn kinderen van mensen die voor de Europese Gemeenschap of de NAVO werken. Tijdens de zomer gaan ze dan terug naar hun familie. Niet voor een paar weken, maar soms zelfs gedurende de hele zomervakantie. Daardoor hebben we hen nog niet kunnen bereiken om ze uit te nodigen om zich te laten vaccineren."

Beterschap op komst

De laatste week is er weliswaar beterschap merkbaar. "Gisteren bijvoorbeeld was het erg druk in ons vaccinatiecentrum in de markthal in Overijse. Om de halve minuut konden we wel iemand inenten en dat waren vooral jongeren onder de 18 jaar. We hadden hen opgeroepen om langs te komen en dat hebben ze ook massaal gedaan", aldus nog Devroey. De Eerstelijnszone Druivenstreek zet ook een samenwerking op met de scholen in de buurt. Die proberen leerlingen te overtuigen om zich te laten vaccineren en er komen vaccinatiemomenten op school. Ten laatste op 15 oktober stoppen de vaccinatiecentra in Vlaanderen met vaccineren.

Meest gelezen