C. Barton van Flymen

Betrouwbare slotenmakers krijgen vanaf volgend jaar een identificatiekaart

Vanaf volgend jaar moeten slotenmakers een officiele identificatiekaart kunnen voorleggen aan hun klanten. Dat heeft staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker gezegd in "De inspecteur" op Radio 2. Nu zijn er nog te veel onbetrouwbare slotenmakers die té hoge prijzen vragen, slecht werk leveren en vaak van telefoonnummer veranderen, waardoor ze moeilijk te traceren zijn.

Als je dringend een slotenmaker nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je buitengesloten bent, bel je vaak de eerste slotenmaker die je vindt op het internet. Maar jammer genoeg zijn het vaak de malafide slotenmakers die je bovenaan vindt, omdat ze adverteren op Google. Ze vragen woekerprijzen, leveren slecht werk en eisen cash geld. De inspecteur kaart het probleem al jaren aan. Ondertussen heeft Google die advertenties geblokkeerd. Binnenkort komt er nog een middel bij in de strijd tegen het misbruik.

 “We hebben samengezeten met de slotenmakers, de opleidingscentra, de economische inspectie en Google,” vertelt staatssecretaris voor consumentenzaken Eva De Bleeker: “Het resultaat is een identificatiekaart die het mogelijk zal maken om slotenmakers die te goeder trouw zijn te onderscheiden van malafide slotenmakers.” De kaart komt er vanaf januari 2022." 

Beluister hier het gesprek uit "De inspecteur"

Slotenmakers zullen die identificatiekaart niet zomaar krijgen: "Ze moeten aan twee zaken voldoen: een gedragscode ondertekenen en over de technische competentie beschikken", zegt Eva De Bleeker: “Door de gedragscode te ondertekenen geven ze aan dat ze eerlijke handelspraktijken volgen: vooraf informatie geven over de basisprijs en de supplementen, een transparantie factuur opstellen en transparant communiceren over de prijs en hun contactgegevens. Daarnaast is ook ervaring, opleiding en technische competentie nodig voor de identificatiekaart.”    

Dankzij de identificatiekaart weet je zeker dat je te maken hebt met een competente en eerlijke slotenmaker, zegt de staatssecretaris: “Bovendien komen er controles op die kaarten, en zul je alle slotenmakers met zo’n identificatiekaart terugvinden op een lijst van de overheidsdienst economie.“

Google heeft de advertenties voor malafide slotenmakers dit voorjaar verwijderd, maar dat had ook een impact op de goede slotenmakers. Zij waren boos nu ze niet langer reclame kunnen maken en daardoor klanten verliezen. "Ook voor dat probleem komt er een oplossing", verzekert Eva De Bleeker. “Want slotenmakers die te goeder trouw zijn, moeten kunnen adverteren. Google zal bekijken hoe ze de verschillende slotenmakers van elkaar kunnen onderscheiden.” 

Krijg je toch een malafide slotenmaker aan de deur? Dan doe je er nog altijd goed aan om dat te melden, zegt De Bleeker. “Als het fout loopt of je denkt 'dit is niet ok', bel dan de politie en meld het op het meldpunt van de economische inspectie." 

Er bestaan helaas ook oneerlijke loodgieters en elektriciens. Ook voor die beroepsgroepen wil Eva De Bleeker op termijn hetzelfde systeem toepassen: “Ik heb weet van dergelijke praktijken in andere sectoren en ik hoop ook daarvoor zo snel mogelijk oplossingen te vinden.“ 

Meest gelezen