Radio 2

Gaslek in Ieper door wegenwerken: 45 buurtbewoners geëvacueerd

Bij wegenwerken aan de Dikkebusseweg in Ieper, vlak bij het station, hebben arbeiders met een graafkraan een gasleiding geraakt. Uit de middendrukleiding kon een grote hoeveelheid gas ontsnappen. De brandweer evacueerde 45 buurtbewoners uit de omliggende huizen. Ook het treinverkeer rond Ieper werd een uur stilgelegd. 

Iets voor 10 uur hebben arbeiders met een graafkraan de middendrukleiding van de gasvoorziening in Dikkebusseweg in Ieper, vlak bij het station geraakt. Met een oorverdovend lawaai ontsnapte er een grote hoeveelheid gas, die in de buurt voor een zware geurhinder zorgde. De brandweer evacueerde uit voorzorg 45 buurtbewoners. Zij werden opgevangen bij vrienden of familie. Wanneer dat niet kon, zorgde de brandweer voor verdere opvang, bijvoorbeeld in de aula van het uitvaartcentrum dichtbij. 

"De Dikkebusseweg is een vrij drukke invalsweg naar Ieper. Gelukkig is die al een tijdje gedeeltelijk afgesloten door de werken. Anders ging het hier heel wat drukker zijn", vertelt majoor Rik Vandekerckhove van de brandweer in Ieper. Omdat het gaslek in de buurt van het station was, werd ook het treinverkeer tussen Ieper en Komen voor een uur stilgelegd. Fluvius onderneemt de nodige acties om het lek in de leiding te herstellen. 

Radio 2

Halsoverkop vertrekken

Eén van de geëvacueerde buurtbewoners was de 89-jarige Ginette Philippe. Zij kon op tijd naar buiten met behulp van verzorgster Ludwige Bossuyt van Familiehulp, die in de keuken aan het werken was. "Ik heb Ginette samen met haar zoon met de stoeltjeslift naar beneden gebracht. Dan konden we haar met de rolator in de rolstoel helpen en zo vlug naar buiten helpen. Het leek een beetje op de vlucht naar Egypte, zo halsoverkop." Ginette kon samen met haar zoon opgevangen worden in de aula van het uitvaartcentrum in de buurt. 

De bewoners mogen pas terug naar huis gaan, nadat de brandweer de metingen heeft uitgevoerd en er geen explosiegevaar meer is. 

Meest gelezen