Grote hervormingen rond adoptie op komst: minister Beke vraagt tijdelijke "adoptiepauze" in Vlaanderen

Als het aan minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) ligt, moet een "adoptiepauze" worden overwogen in Vlaanderen. Met een rapport van een expertenpanel in de hand wil Beke het Vlaamse adoptielandschap eerst grondig kunnen hervormen. De vraag is of de andere regeringspartijen wel op hetzelfde spoor zitten.

Het plan om de regels rond interlandelijke adoptie te herbekijken, dateert al van 2019. Aanleiding was een hele reeks getuigenissen over ernstige wantoestanden, gaande van gedwongen adopties tot adopties van kinderen die onterecht als weeskinderen waren voorgesteld.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Daarom werd een expertenpanel ingeschakeld dat het hoe en het waarom van adopties uit andere landen onder de loep moest nemen. Het eindrapport van dat panel ligt nu op de bureau van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

"Terughoudende benadering"

Volgens de aanbevelingen moet er heel wat veranderen in Vlaanderen. Zo spreekt het rapport voortaan over een "terughoudende benadering" ten opzichte van interlandelijke adoptie, die bijvoorbeeld alleen mogelijk kan zijn als er geen alternatief is in het land van herkomst. Ook moet er geïnformeerde toestemming zijn van kinderen vanaf 12 jaar en van de biologische ouders.

In Vlaanderen moet ook de rol van de verschillende adoptieagentschappen worden bekeken en zouden kandidaat-adoptieouders en kandidaat-pleegouders in een soort "pool" terecht kunnen komen.

Naar schatting 8 miljoen kinderen wereldwijd leven zonder gezinsopvang. Adopties zomaar pauzeren is dan de makkelijkste oplossing

In afwachting van al die hervormingen pleit Beke er nu voor om (nieuwe) adopties vanuit het buitenland tijdelijk, voor een tweetal jaar, op te schorten. "Om dergelijke ingrijpende hervorming uit te tekenen, moet er wat mij betreft wel een adoptiepauze overwogen worden, waarbij geen nieuwe trajecten voor kandidaat-adoptanten opgestart worden", klinkt het. Voor wie al ver gevorderd is in een adoptieprocedure zou de pauze niet gelden.

"Onbesuisd"

Beke gaat dat ook voorstellen aan zijn Vlaamse regeringspartners Open VLD en N-VA. Maar daar borrelen nu al kritische geluiden op. Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) spreekt van een "onbesuisd idee". "Naar schatting 8 miljoen kinderen wereldwijd leven zonder gezinsopvang. Adopties zomaar pauzeren is dan de makkelijkste oplossing. De moeilijkste is om op een ethisch en correcte manier de brug te leggen tussen kinderen zonder andere opties en de honderden kandidaat-adoptieouders hier."

Hij noemt een "adoptiepauze" in de praktijk een "adoptiestop". "Als je een aantal jaren geen kinderen uit herkomstlanden adopteert, zetten die landen de samenwerking ook stop."

"Bij de concrete uitwerking moeten we echt rekening houden met ouders die nu al in de procedure zitten", waarschuwt Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD). "We moeten oppassen dat we niet alle adopties op één hoop gooien. Er zijn op de wereld meer dan 20 miljoen wezen, waarvan een groot gedeelte in extreme kansarmoede leeft. Adoptie biedt hen de kans op een beter leven. Niet alle interlandelijke adopties zijn het resultaat van misbruik in de herkomstlanden. Er zijn ook veel succesverhalen."

Meest gelezen