Radio 2

In Kortrijk kunnen stadsartiesten zich online aanmelden

Stad Kortrijk start met een website waar artistiek talent zich kan laten registreren. Vanaf maart 2022 kunnen zij dan optreden op wijk- en straatfeesten met een subsidie van de stad. De organisatie krijgt een cheque van 120 tot en met 360 euro waarmee ze de artiesten kunnen betalen. “We helpen hiermee twee partijen: onze wijkcomités en onze artiesten”, zegt Axel Ronse (N-VA), schepen van Cultuur. 

Volgens schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) is dit het ideale initiatief om stadsartiesten te promoten voor wijk- en stadsfeesten. “Beiden hebben een moeilijke periode meegemaakt met de lockdown. Met dit initiatief willen we iedereen terug wat meer ademruimte geven en het culturele leven weer aanzwengelen”, zegt Ronse. “De stad bulkt van het artistiek talent maar het is niet altijd evident voor artiesten om podiumervaring op te doen. Iedereen die muziek speelt, aan kinderanimatie doet, een goochelshow heeft of gewoon mensen kan animeren, kan zich inschrijven en komt op de website terecht.” 

Voorbije jaar geen optredens gehad

“Een jury zal de kandidaten beoordelen, want ze moeten toch een beetje niveau halen”, zegt Nicolas Vanlerberghe, cultuurfunctionaris van de stad. “Inschrijven kan nog tot 1 december, daarna krijgt elke artiest een korte voorstelling op de website en kunnen wijk- en buurcomités hun keuze maken.” Van de kant van de artiesten is er zeker interesse. “De voorbije maanden hebben we 0,0 optredens gehad, het was huilen met de pet op”, zegt Wim Desramaults van de Kortrijkse band The Skullfuckers, een coverband met een repertoire uit de sixties en seventies. “De website kan een mooi opstapje zijn om er volgende zomer een goed seizoen van te maken.”

Eerste optredens vanaf maart 2022

Via de site van Stadsartiesten kan iedereen met artistiek talent zich voor 1 december opgeven. Zo word je opgenomen in de artiestenpoule van de stad Kortrijk. Vanaf maart 2022 kunnen de eerste optredens geboekt worden door de Kortrijkse wijk-, straat- en buurtcomités. Ook bedrijven en particulieren kunnen de artiesten boeken, maar dan zonder de cheques van de stad Kortrijk. Alles samen werd voor deze regeling in eerste instantie toch zo’n 60.000 euro voorzien door de stad Kortrijk.

Meest gelezen