(c) 2020 Virgin Galactic

Luchtvaartautoriteit in de VS houdt ruimtevliegtuig van Richard Branson voorlopig aan de grond

Virgin Galactic, het commerciële ruimtevaartbedrijf van miljardair sir Richard Branson, mag voorlopig geen vluchten meer uitvoeren. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten willen eerst meer uitleg krijgen over een afwijking van de koers tijdens de eerste vlucht in juli. De volgende vlucht was voor eind deze maand gepland.

In juli schreef de Britse miljardair Richard Branson geschiedenis toen hij en enkele personeelsleden van Virgin met succes een eerste volledig commerciële ruimtevlucht maakten. 

Unity, het ruimtevliegtuig van het bedrijf Virgin Galactic, steeg toen op tot een hoogte van 86 kilometer en bereikte zo -ongeveer dan toch- de grens van wat als de ruimte wordt beschouwd.

Tijdens die vlucht is het toestel evenwel kort van zijn koers afgeweken en raakte het even buiten het afgesproken luchtruim. Dat zou slechts iets minder dan twee minuten geduurd hebben, maar toch wil de FAA (Federal Aviation Agency), het overheidsorgaan dat toekijkt op de veiligheid van de luchtvaart in de VS, daar meer uitleg over. (Lees verder onder de foto).

Virgin Galactic 2018

Virgin Galactic geeft de afwijking van de koers toe, maar zegt dat dat te wijten was aan de wind en dat de veiligheid van de inzittenden nooit in gevaar is geweest. De FAA is echter vooral bezorgd voor de veiligheid van het publiek in het algemeen en dan van de mensen in de omgeving van de ruimtebasis in de staat New Mexico van waar Virgin de ruimtevluchten organiseert. 

Hoe lang de onderbreking duurt, is nog niet duidelijk. Eind deze maand of begin volgende maand heeft Virgin echter wel een tweede ruimtevlucht gepland met het tuig. Dan zouden een aantal militairen van de Italiaanse luchtmacht experimenten op grote hoogte uitvoeren. Virgin is op dat terrein in een concurrentiestrijd verwikkeld met Blue Origin, het ruimtebedrijf van de Amerikaanse miljardair en stichter van het concern Amazon, Jeff Bezos. Die heeft eind juli een eerste ruimtevlucht gemaakt met zijn ruimtecabine. 

Richard Branson maakte in juli zijn ruimtedroom waar en was zijn rivaal Jeff Bezos voor.
2019 Getty Images

Meest gelezen