Videospeler inladen...

Vlaanderen kleurt rood, politici willen coronaregels weg: valt dat te rijmen? Geert Molenberghs: "Voorzichtig blijven"

Volgens biostatisticus Geert Molenberghs is de hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen niet voldoende om alle coronamaatregelen zomaar af te schaffen. Steeds meer politici pleiten ervoor om dat wel te doen, terwijl Vlaanderen intussen rood kleurt op de Europese coronakaart. "De kans op een redelijk grote hospitalisatiegolf bestaat nog altijd", waarschuwt Molenberghs.

Vlaanderen kleurt vanaf nu rood op de kaart van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Dat wil zeggen dat heel ons land voortaan rood is, Brussel zelfs donkerrood. En toch, terwijl de besmettingscijfers in ons land stijgen en er op 1 september al versoepelingen zijn ingegaan, pleiten verschillende politici nu voor de afschaffing van alle resterende coronaregels. 

Bekijk hier de nieuwe Europese coronakaart, waarop Vlaanderen rood kleurt:

"In het slechtste geval zijn er opnieuw restricties nodig", zei Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in "De afspraak". "En dan vind ik dat mensen die niet gevaccineerd zijn het niet mogen verknallen voor mensen die wel hun verantwoordelijkheid hebben genomen en wel solidair zijn geweest met iedereen." 

NV-A-voorzitter Bart De Wever wijst erop dat "het rijk der vrijheid" beloofd is aan de bevolking als die zich zou laten vaccineren. "Belofte maakt schuld", zegt hij nu. "We moeten nu alleen nog naar de ziekenhuizen kijken. Zolang als daar geen overbelasting is, moet je de samenleving loslaten."

Deze politici willen de coronamaatregelen in Vlaanderen op de schop:

Videospeler inladen...

Ook Open-VLD-voorzitter Egbert Lachaert is duidelijk. "De regels die er zijn, worden nu als onbegrijpelijk gezien", zo klinkt de voorzitter. "Op de duur maakt men regels in de Wetstraat, die in de Dorpsstraat niet meer gevolgd worden."

Er lijkt dus politiek steeds meer een consensus te bestaan om de overgebleven coronaregels in Vlaanderen af te schaffen, terwijl de besmettingscijfers ook in Vlaanderen blijven stijgen. Hoe valt dat met elkaar te rijmen? 

Zowel Conner Rousseau, Bart De Wever als Egbert Lachaert halen de hoge Vlaamse vaccinatiegraad aan ter verantwoording. "Het klopt natuurlijk dat de vaccinatiegraad in Vlaanderen hoger is", zegt biostatisticus Geert Molenberghs in "Laat". In Vlaanderen gaat het om zo'n 90 procent van de volwassenen die intussen gevaccineerd zijn. "Maar we moeten natuurlijk kijken naar de totale bevolking, want ook onze jongeren zijn een deel van de maatschappij."

Als er gepraat wordt, men draagt een mondmasker en er is goede ventilatie, dan krijgt men vijfhonderd keer minder virus binnen dan wanneer die defensielijnen wegvallen

Geert Molenberghs, biostatisticus

Vlaanderen kleurt rood, terwijl politici pleiten voor de afschaffing van de coronaregels. Valt dat te rijmen?

Videospeler inladen...

Van die volledige bevolking in Vlaanderen, inclusief minderjarigen, zijn volgens Molenberghs ongeveer drie op de vier mensen gevaccineerd. "Dat is niet genoeg om alle maatregelen te lossen", vindt de biostatisticus. Volgens hem zou de totale vaccinatiegraad toch tien tot vijftien procent hoger moeten liggen om eventueel alle coronamaatregelen te laten vallen. "Tot dan moeten we voorzichtig blijven. Want voor het land, maar ook deels voor Vlaanderen, bestaat de kans op een redelijk grote hospitalisatiegolf nog altijd."

Alleen versoepelen voor wie gevaccineerd is, heeft een dubbel positief gevolg

Geert Molenberghs, biostatisticus

Nochtans blijven er na de versoepelingen van 1 september niet bijzonder veel coronamaatregelen over. Molenberghs geeft dan ook toe dat het deels om een symbooldiscussie gaat. Op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals in auditoria of grote zalen, hebben de maatregelen volgens Molenberghs dan weer wel nog een belangrijk een effect. "Als er gepraat wordt, en men draagt een mondmasker en er is goede ventilatie, dan krijgt men vijfhonderd keer minder virus binnen dan wanneer die defensielijnen wegvallen." Zolang de circulatie van het virus nog vrij hoog is, zijn die maatregelen volgens de biostatisticus dus nog wel degelijk zinvol.

Komt er een vierde golf in het najaar? Biostatisticus Geert Molebergs legt uit:

Videospeler inladen...

Molenberghs benadrukt ook dat we nog niet weten welk effect de nieuwe versoepelingen van 1 september zullen hebben op de ziekenhuiscijfers. "Het is nog altijd zo dat we even moeten kijken waartoe die versoepelingen leiden, alvorens we daar weer nieuwe versoepelingen aan toevoegen." 

Bovendien voorspellen verschillende wetenschappelijke modellen een vierde golf in het najaar. Ook buitenlandse voorbeelden wijzen er volgens Molenberghs op dat er mogelijk een vierde golf aankomt. 

Is het dan een optie om alleen gevaccineerden meer vrijheid te geven, als de cijfers weer de hoogte in zouden schieten? In landen zoals Frankrijk, waar men die strategie al volgt, heeft dat volgens Molenberghs een dubbel postief gevolg. "Aan de ene kant zorgt dat ervoor dat activiteiten die doorgaan een stuk veiliger worden. Aan de andere kant hebben we heel duidelijk in Frankrijk gezien dat het sowieso de vaccinatiegraad omhoog stuwt." 

Zouden gevaccineerden meer vrijheden mogen krijgen? Dit vindt Biostatisticus Geert Molenberghs:

Videospeler inladen...

Meest gelezen