Philadelphia, Pennsylvania.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Naweeën tropische storm Ida zetten New Yorkse straten en metrotunnels onder water, meer dan 30 doden

De Amerikaanse stad New York City is afgelopen nacht geteisterd door een hevige stortvloed die straten, metrotunnels en delen van luchthavens blank heeft gezet. Ook elders in de staat New York en de staten New Jersey en Pennsylvania veroorzaakte plotse regenval, gelinkt aan tropische storm Ida, zware overlast. Er is sprake van meer dan 30 doden.

Vanmorgen rond 9 uur plaatselijke tijd was het alweer mooi zonnig weer, maar de uren daarvoor kreeg onder meer de stad New York heuse stortbuien over zich heen. "Het heeft hier 6, 7 uur aan een stuk geregend. Ik heb nog nooit zoveel water uit de hemel horen en zien vallen", getuigt correspondent Björn Soenens die zelf in de stad woont. "Het was echt chaos."

Door de hevige regenval kwamen delen van New York City onder water te staan. Metrostations en straten waar het water metershoog doorstroomt, auto's en burgers die stapvoets een weg proberen te banen door de watermassa, het leverde hallucinante beelden op.

"De zon schijnt en het is alsof er niets gebeurd is", stelt onze correspondent in New York Björn Soenens vast, enkele uren na de plotse vloed in de straten van de stad.

Videospeler inladen...

Bekijk hier enkele beelden van de overstroming in New York City die op sociale media werden geplaatst:

Videospeler inladen...

Bill de Blasio, de burgemeester van de stad, kondigde de noodtoestand af door het "record" aan neerslag. Volgens De Blasio zouden door de ramp ongeveer 5.300 New Yorkers zonder stroom zitten.

De Blasio raadde de inwoners van de stad aan om niet op straat te komen en het metrostelsel niet te gebruiken. De metro is door de wateroverlast dan ook zwaar verstoord. Nog steeds is de helft van de metrolijnen buiten gebruik. Ook het vliegverkeer op twee luchthavens in New York en één luchthaven in de naburige staat New Jersey is voorlopig onderbroken. Door het aanhoudende gevaar kwam er een reisban die inwoners verbood om hun auto te gebruiken. De ban heeft geduurd tot 5 uur vanmorgen (11 uur onze tijd).

Ook het tennistoernooi US Open ondervindt hinder door de storm. Verschillende wedstrijden liepen vertraging op of werden uitgesteld.

Brandweerlui helpen mensen door het water in de New Yorkse wijk Queens.
Sipa USA
Een man baant zich een weg door het water in Philadelphia, in de staat Pennsylvania.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Verschillende doden

Niet alleen New York City werd getroffen, ook elders in de staat New York en ook in de staten New Jersey en Pennsylvania is of was er veel wateroverlast. Net als de burgemeester van New York City riepen ook de gouverneurs van de staten New York en New Jersey de noodtoestand uit.

Het noodweer heeft intussen al aan zeker 31 mensen het leven gekost, vooral in de stad New York zelf, maar ook in de omgeving en in andere staten. De meeste slachtoffers in New York City verdronken in de kelder van hun gebouw, die vaak dienstdoet als illegaal appartement. Onder de doden is een 2-jarig jongetje. Meer dan 200.000 huizen in de staten New York, New Jersey en Pennsylvania zitten naar verluidt zonder stroom.

De plotse zondvloed is een gevolg van orkaan (nu tropische storm) Ida. De verwoestende orkaan kwam zondag rond de middag plaatselijke tijd (19 uur Belgische tijd) ten zuidwesten van de stad New Orleans aan land als een orkaan van categorie 4 op een schaal van 5, met aanhoudende windsnelheden tot 240 kilometer per uur. Nadien zwakte de orkaan af tot een tropische storm, die verder noordwaarts trok.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen