Op satellietbeeld is de vlek aan de Syrische kust goed te zien.

Enorme olievlek drijft vanuit Syrië naar de stranden van Noord-Cyprus en Turkije

Op de Middellandse Zee tussen Turkije en het noorden van Cyprus wordt een enorme olievlek bestreden. De olie was gelekt uit een elektriciteitscentrale aan de Syrische kust, na een ongeluk. Volgens Syrië ging het over 15 ton, maar uit foto's blijkt dat de olievlek al vele honderden vierkante kilometers groot is en stranden op Cyprus en in Turkije bedreigt. De wind lijkt nu te keren en de olievlek zou nu noordwaarts wegdrijven van Cyprus, maar richting Turkije.

Op satellietbeelden (zie foto boven en onder) van de kust van de Syrische stad Baniyas is de olievlek goed te zien, en die vlek verspreidt zich in de Middellandse Zee. Het lek zou zijn ontstaan rond 23 augustus aan een elektriciteitscentrale waar ook een grote olieraffinaderij gelegen is. Maar de exacte omstandigheden van het ongeluk zijn (voorlopig) onduidelijk. 

De vlek leek tot vanmiddag in de richting van de kusten van het eiland Cyprus te drijven en zou de komende dagen het noordelijke deel bereiken. Vanmiddag is volgens de lokale overheid de wind gekeerd en de olievlek zou nu noordwaarts opnieuw weg van het eiland drijven.

 Correspondent Toon Beemsterboer in Istanbul legde in "De ochtend" op Radio 1 uit: "Wat we nu weten, is informatie van de Syrische autoriteiten. Bij een olie-ongeluk in zee eind augustus zou 15 ton zijn gelekt. De autoriteiten in Cyprus spreken inmiddels van 20.000 ton. Het gaat om een oppervlakte van 800 vierkante kilometer of de grootte van de stad New York."     

Ook al in 2019 een lek, toen leek het op sabotage
Correspondent Toon Beemsterboer

Sinds 23 augustus zou er niet zoveel gebeurd zijn om de smurrie te bestrijden. "De Syrische autoriteiten hebben niet de capaciteit om hier iets aan te doen. Inwoners zeggen dat ze schoonmaken met sponzen en tuinslangen", zegt Beemsterboer. Intussen is er versterking op zee gestuurd met schepen die voorzien zijn van sleepnetten. Hulpdiensten proberen de uitbreiding van de vlek te bestrijden. 

Beemsterboer gaf vanochtend een update van de huidige situatie: "De olie zit op 7 kilometer van het noorden van Cyprus. Dat deel staat bekend om zijn prachtige ongerepte stranden. De Turken hebben hulp gestuurd naar Turks-Cyprus om in ieder geval hun deel af te schermen. Op het eiland zelf zijn ze met man en macht bezig om de olie weg te houden." Er is nu ook hulp van de Europese Commissie, die een speciaal uitgerust schip heeft gestuurd op vraag van de regering van (Grieks-) Cyprus. 

De vlek zou ook in tweeën zijn gesplitst. Een klein deel zou richting Cyprus drijven en een groot deel zou op weg zijn richting het vasteland van Turkije. 

Het  eiland Cyprus is sinds de Turkse invasie in 1974 verdeeld. De internationaal erkende regering in Nicosia regeert over het zuidelijke deel wat algemeen Grieks-Cyprus wordt genoemd. In het noorden, dat bezet is door Turkije, is een autonome republiek Turks-Cyprus of Noord-Cyprus uitgeroepen, maar die wordt door niemand behalve Ankara erkend. Cyprus is een lid van de Europese Unie en de EU beschouwt het hele eiland als een lidstaat. De relaties tussen beide delen van het eiland zijn doorgaans slecht, wat de bestrijding van de olievlek niet vergemakkelijkt.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Beemsterboer waarschuwt voor een enorme ecologische ramp. "Het gebied is de afgelopen jaren al getroffen geweest. Dit is niet de eerste keer. Het lijkt erop dat dezelfde Syrische olieraffinaderij in 2019 gesaboteerd werd via opgeblazen pijpleidingen. Het kan zijn dat dit te maken heeft met de spanningen tussen de VS, Israël, Syrië en Iran, lees: Israël dat de olie-infrastructuur probeert te saboteren voor de Amerikanen."

BELUISTER Toon Beemsterboer over de olievlek in "De ochtend":

Meest gelezen