Opnieuw humanitaire vluchten naar noorden en zuiden van Afghanistan

De humanitaire vluchten van de VN naar het noorden en zuiden van Afghanistan zijn onlangs hervat. Dat zei VN-woordvoerder Stéphane Dujarric. Die voegde er aan toe dat hij hoopt dat het aantal snel kan worden opgevoerd.

Het gaat om vluchten van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) die "160 humanitaire organisaties in staat hebben gesteld hun vitale activiteiten in de Afghaanse provincies voort te zetten", zei Dujarric tijdens de dagelijkse persconferentie in New York.

De vluchten verbonden Islamabad, in Pakistan, met Mazar-i-Sharif (noorden) en Kandahar (zuiden), voegde de woordvoerder eraan toe. Sinds 29 augustus zijn er drie uitgevoerd.

Tussen 2002 en 2021 deden VN-vluchten meer dan 20 bestemmingen in Afghanistan aan. De bedoeling is om terug te keren naar een dergelijke schaal, zodra de veiligheid en financiering van de operaties verzekerd zijn, aldus de woordvoerder.

WFP doet "inspanningen om het tempo van de operaties zo snel mogelijk te verhogen en het aantal bestemmingen te vergroten", aldus Stéphane Dujarric.

"Bovendien wordt er een vrachtluchtbrug opgezet om non-foodartikelen, zoals medische benodigdheden en andere noodvoorraden, te vervoeren naar waar ze het meest nodig zijn", voegde hij er aan toe.

Meest gelezen