Archieffoto (niet de betrokken hond)
© Zoonar/Petra Wegner - creative.belgaimage.be

Politie zoekt eigenaar van hond die twee mensen beet in Kapellen, dierengedragstherapeut geeft tips over wat te doen bij een aanval

De politiezone Noord is op zoek naar de eigenaar van de Staffordshire-bullterriër die begin deze week twee mensen beet in Kapellen. De slachtoffers raakten ernstig gewond. Het dier kreeg zelf in het tumult een zware trap en overleed, maar was niet gechipt. Dierengedragstherapeut Sarah Schaerlaeckens uit Wijnegem geeft op Radio 2 Antwerpen enkele tips over wat te doen bij een aanval van een hond. 

Het incident gebeurde maandagochtend in de Rozenlaan in Kapellen. "Rond 8 uur zag een vrouw die met de auto was, een hond loslopen op de openbare weg", vertelt Tom De Gendt van de politiezone Noord. "Ze is gestopt om de eigenaar eventueel te vinden, maar op een bepaald moment werd de hond agressief." Een buurman die de vrouw wilde helpen, liep ook zware bijtwonden op en is, net als de vrouw, enkele weken arbeidsongeschikt. De hond is gestorven, nadat hij in het tumult een zware slag kreeg.

"De zoektocht naar de eigenaar van de hond is niet gemakkelijk, want het dier was niet gechipt. Onze wijkteams proberen wel informatie te bekomen bij de buren, want we vermoeden dat de hond wel uit de buurt komt waar de feiten zich hebben voorgedaan", zegt De Gendt. De eigenaar hangt ook wel wat boven het hoofd. "Er zijn gewonden gevallen, dus er zullen wel wat zaken moeten geregeld worden. We willen ook voorkomen dat er nog honden losbreken in de toekomst, dus we willen ook wel zien welke maatregelen de eigenaar daarvoor zal nemen."

Heel veel mensen gaan trekken aan de bijtende hond, maar dat maakt de schade vaak erger

Dierengedragstherapeute Sarah Schaerlaeckens

Dierengedragstherapeute Sarah Schaerlaeckens uit Wijnegem gaf op Radio 2 Antwerpen alvast enkele tips over wat je best doen, wanneer je geconfronteerd wordt met een agressieve hond. "Wanneer je als jogger een loslopende hond achter je krijgt, kan je best stoppen", vertelt ze. "Weglopen kan de hond nog meer triggeren om achter jou te blijven lopen. Best stoppen dus en je niet naar de hond keren, want dat kan hem ook triggeren. Je gaat beter wat zijdelings staan, zodat je hem toch in het oog kan houden."

Wanneer het toch tot een aanval komt of een gevecht, heeft ze de volgende tip. "Heel veel mensen gaan trekken aan de bijtende hond, maar dat is het slechtste wat je kan doen want dat maakt de schade vaak erger. De hond bij de achterpoten nemen is een techniek die vaak wordt toegepast. Dan verliezen ze hun evenwicht en laten ze vaak hun beet los. Je moet dan wel oppassen dat hij niet in het rond gaat bijten. Het is dus niet heel veilig, maar het is vaak wel de enige manier om een hond te doen loslaten."

Meest gelezen