radio 2

Spoedarts vrijgesproken voor vergiftiging van dochter van 7: "Ze is gebroken"

Een Limburgse spoedarts die zich moest verantwoorden voor het toedienen van een kalmeermiddel aan haar dochter van 7, is vrijgesproken door de strafrechter in Tongeren. De zaak sleepte meer dan 9 jaar aan, al die tijd mocht de dokter haar dochter niet zien. 

De ouders van het meisje waren verwikkeld in een vechtscheiding. In 2012, toen het meisje 7 jaar was, kreeg ze hartritmestoornissen. Volgens haar vader kwam dat door een kalmeermiddel dat haar moeder, die spoedarts is, aan haar gaf.

Maar tijdens het onderzoek kwam aan het licht dat het meisje een aangeboren hartafwijking had en dat haar medische problemen veroorzaakt werden door stress. De zaak sleepte 9 jaar aan, de arts mocht al die tijd haar dochter niet zien. 

Dit was een gruwelijke lijdensweg van negen jaar
Johan Platteau, advocaat

Donderdag kreeg de moeder te horen dat ze vrijgesproken is. "Sinds de vrijspraak heb ik enkel de partner van de moeder kunnen spreken. Zij is mentaal compleet gebroken en heeft het heel zwaar", vertelt Johan Platteau, advocaat van de moeder. "Ze heeft heel hard geleden onder dat contactverbod. Zij is hier een slachtoffer, en dat geldt ook voor de dochter", vindt Platteau. "De moeder laat weten dat ze haar dochter nog steeds doodgraag ziet en ze zo snel mogelijk wil zien." Of er ook een ontmoeting zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

De advocaat van de moeder is niet te spreken over hoe lang de zaak bleef aanslepen. "Justitie heeft de juiste uitspraak gedaan, maar toch zijn er in deze zaak grove fouten gemaakt. Men heeft heel snel een etiket op de arts geplakt, dat ze slecht en misdadig is en dat ze haar dochter iets wilde aandoen. Dit was een gruwelijke lijdensweg van negen jaar." 

Meest gelezen