Oud-voorzitter van Europese Raad Herman Van Rompuy pleit voor "strategische autonomie" na debacle in Afghanistan

In "De afspraak" op Canvas heeft voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy een pleidooi gehouden voor "strategische  autonomie". Hij deed dat naar aanleiding van de pijnlijk verlopen evacuaties op de luchthaven van Kaboel, waar de Europeanen volledig afhankelijk waren van de Amerikanen.  

"In Afghanistan blijven was geen optie”, begint Van Rompuy zijn betoog.  “Als het Afghaanse leger niet meer voor het regime wil vechten, dan heeft het geen zin om daar nog te zijn. De Amerikanen en de bondgenoten, wij ook, hebben daar gedaan wat we konden en moesten doen. Maar er kwam onvermijdelijk een ogenblik van afscheid.”   

Een regime in stand proberen te houden dat geen steun heeft van zijn eigen leger heeft geen zin, zegt Van Rompuy in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Dat de rechten van vrouwen onder het nieuwe talibanregime in het gedrang dreigen te komen, erkent Van Rompuy. “Maar als het oude regime onvoldoende inspanningen levert om bij het leger en een groot deel van de bevolking geloofwaardig te zijn, dan heeft het geen enkele zin om het in stand te willen houden. Ook al is het ons gunstig gezind. In Vietnam, Irak en Libië hebben we ook geprobeerd een regime te installeren naar westers model. Maar al die pogingen zijn mislukt. We moeten lessen trekken uit het verleden en die fout niet meer herhalen.”

Als het regime onvoldoende inspanningen levert om bij het leger en een groot deel van de bevolking geloofwaardig te zijn, heeft het geen zin om daar te blijven

Van Rompuy denkt dat de Amerikanen hun les hebben geleerd. “Bij de Amerikaanse bevolking is er geen draagvlak voor een nieuwe interventie en ik denk dat ook onze bevolking daar niet voor te vinden is. Vader Bush heeft bij de invasie van Koeweit door Irak Koeweit gesteund, maar heeft toen geen troepen naar Bagdad gestuurd om daar Saddam Hoessein aan te pakken. Zijn zoon is later wel naar Bagdad gegaan,  met nefaste gevolgen voor heel de regio.”

Strategische autonomie

“Wat je wel kan doen, en moet doen, is wat we bijvoorbeeld gedaan hebben in Mosoel in Irak: IS uitschakelen. Die terreurgroep hebben we heel doelgericht en succesvol geneutraliseerd. Dergelijke operaties vallen te verdedigen en zijn ook noodzakelijk.” 

De Europeanen moeten meer opkomen voor zichzelf, denken aan hun eigen belang. De Brexit heeft ons wat dat betreft wakker geschud

 De manier waarop de Amerikanen Afghanistan hebben verlaten, zonder de Europese bondgenoten te consulteren, vindt Van Rompuy bedenkelijk. “President Biden heeft hier de unilaterale kaart getrokken, net zoals zijn voorganger Trump dat heeft gedaan. Daarom moeten we in Europa streven naar strategische autonomie." 

"De Europeanen moeten meer opkomen voor zichzelf, denken aan hun eigen belang. De Brexit heeft ons wat dat betreft wakker geschud. We hebben een 25 à 30 grote militaire projecten lopen waar 25 van de 27 Europese lidstaten aan deelnemen. Dat is nog niet het Europese leger waar velen over praten, maar het is wel een stap in de richting. De ervaringen in Afghanistan zullen daartoe een verdere impuls geven.  Europa moet autonoom worden op het vlak van defensie, maar ook op het vlak van terrorismebestrijding, digitalisering en migratiebeheer”, aldus Van Rompuy. "   

Meest gelezen