Veemarkt in Sint-Truiden maakt plaats voor groene oase: "Inwoners helpen nadenken over invulling" 

In Sint-Truiden start binnenkort een groot onthardingsproject op de Veemarkt. De stad werd geselecteerd als proeftuin om 13.000 vierkante meter beton om te toveren tot een groene oase. De ontharding kan helpen bij de bestrijding van wateroverlast en watertekort. De stad rekent op de Truienaren om met creatieve voorstellen de plaats nog beter in te richten. 

Voor het proefproject ‘Vlaanderen breekt uit’ krijgt de stad Sint-Truiden 250.000 euro. Dat geld gaat de stad voor verschillende initiatieven gebruiken, vertelt schepen Jelle Engelbosch. “We bouwen er een skatepark, we gaan de waterloop terug openleggen en er is plaats voor een wandel- en fietstraject." De bestaande parkeerplaatsen worden in het groen ingepland en opgesplitst.

Sint-Truiden is een van de groenere gemeentes in Vlaanderen. Maar het stadsbestuur wil nog meer helpen bij de bestrijding van wateroverlast en het voorkomen van watertekorten. Hoewel ze al verschillende plannen hebben om de Veemarkt groener te maken, vragen ze de hulp van Truienaren. “Iedereen kent de grote site van de Veemarkt. We doen dan ook een oproep aan de inwoners: geef je mening. De hallen op de Veemarkt bieden nog verschillende opties en wij willen graag weten wat de inwoners daarmee zouden doen.”

Na de participatie start het onthardingsproject, dat een aantal jaren in beslag zal nemen

Jelle Engelbosch, schepen Sint-Truiden

De komende twee maanden kan de bevolking van Sint-Truiden deelnemen aan het participatietraject. Inwoners kunnen via de online vragenlijst, maar ook op verschillende plaatsen in de stad, meebeslissen over de inrichting van de Veemarkt.  “Na de participatie start het onthardingsproject, dat een aantal jaren in beslag zal nemen. Tegen 2023 willen we de waterloop terug zichtbaar maken en hopen we dat het beton vervangen is door een groene omgeving”, vertelt Engelbosch hoopvol. 

Meest gelezen