Vliegtuigcrash in Affligem: zoon van neergestorte Zuid-Afrikaanse piloot reageert, ook deel parachute teruggevonden

Deze zomer ontrafelde Radio 2 een hele zomer lang mysteries. Eén daarvan was het mysterie van de vliegtuigcrash in Essene bij Affligem tijdens de Tweede Wereldoorlog, en het ongelooflijke verhaal van de Zuid-Afrikaanse piloot Brian Young die de crash overleefde. Maar het verhaal krijgt een vervolg, want zijn zoon Jeremy Young heeft het verhaal gehoord. En bovendien is een deel van de parachute van Brian Young opgedoken. 

Het verhaal van de Zuid-Afrikaanse piloot Brian Young, die voor de Britse Royal Air Force vloog, lijkt het scenario van een film. Zijn vliegtuig wordt neergehaald op 16 mei 1940, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Brian wordt beschoten als hij aan zijn parachute hangt, er wordt een granaat naar hem gegooid als hij zwaargewond op de grond ligt en tot overmaat van ramp raakt de ambulance waarin hij vervoerd wordt betrokken bij een bombardement. Brian overleeft en heeft dus enorm veel geluk gehad dat hij weer in Engeland terecht kwam en daar trouwde met de verpleegster die hem verzorgde. 

Ik ben erg onder de indruk van wat jullie allemaal gevonden hebben over die crash
Jeremy Young, zoon van piloot Brian Young

In de "Radio 2 Mysteries" werd het verhaal uit de doeken gedaan. Dat kwam ook Jeremy Young ter ore in Groot-Brittanië. Hij is de jongste zoon van Brian Young en de verpleegster. Jeremy is erg dankbaar dat het verhaal van zijn vader hier nog niet vergeten is. "Ik ben erg onder de indruk van wat jullie allemaal gevonden hebben over die crash", zegt Jeremy. "Bijvoorbeeld over hoe mijn vader uit het vliegtuig is geraakt, of hoe hij uiteindelijk weer in Engeland is terecht gekomen." Jeremy wil binnenkort ook graag de plek waar het vliegtuig is neergestort bezoeken, en ook waar zijn vader met zijn parachute neerkwam. 

En die plek waar Brian met zijn parachute neerkwam, was in Hekelgem. Daar hoorde ook Moira Balis het verhaal van Brian Young, en er ging een belletje rinkelen. Ze heeft namelijk een stuk van de parachute van Brian in haar bezit, via haar oma: “Het is het handvat van zijn parachute. Mijn grootmoeder vertelde altijd het verhaal dat ze op haar zestiende een luchtgevecht zag tussen twee Duitse en één Brits vliegtuig. Het Britse vliegtuig is neergestort en de parachutist is neergekomen in de Bellestraat, waar mijn oma woonde. De piloot zou losgesneden zijn van zijn parachute en voor de eerste verzorging naar het klooster gebracht zijn, tegenover de boerderij waar mijn grootmoeder woonde.”

Ik vind het een heel mooi stukje geschiedenis, ik zal het ook aan mijn zoontjes vertellen
Moira Balis

“Mijn oma was enorm onder de indruk van wat ze gezien heeft", gaat Moira verder. "Maar ze was altijd heel blij dat die man het overleefd heeft en dat ze hem hebben kunnen helpen. Het is een mooi verhaal dat ik altijd onthouden heb. Toen mijn grootouders overleden zijn, en we de boerderij aan het leegmaken waren, wou ik dat stukje handvat heel graag houden als een soort aandenken. Ik vind het een heel mooi stukje geschiedenis, het wordt gekoesterd. En als mijn zoontjes oud genoeg zijn, zullen ze ook dat verhaal horen en weten vanwaar dat stukje komt.”

Briefje dat de grootmoeder van Moira schreef

Meest gelezen