Gaston Briers aan de start in Leuven, hij is de oudste deelnemer
Radio 2

1201 wandelaars stappen 101 km door Hageland: oudste deelnemer 89

Vanavond om 21u vertrekken 1201 deelnemers voor een tocht van 101 km: de Hagelandse 101. Een gloednieuwe wandeling die vertrekt in Leuven en de schoonheid van het Hageland toont, zeggen de initiatiefnemers. Met op het parcours een paar bijzonderheden. Zo is de oudste deelnemer 89 jaar, brandt er voor de wandelaars een kaarsje aan de basiliek van Scherpenheuvel, en kunnen deelnemers bijtanken tijdens de laatste halte in een bikerscafé. 

In oktober mag Gaston Briers 89 kaarsjes uitbranden. Maar dat houdt hem niet tegen om nog bijzonder actief te zijn. "Tonne" zoals de vrienden zeggen, is helemaal klaar voor de Hagelandse 101. In 24 uur tijd moet hij 101 km wandelen. En daar heeft hij op geoefend. "Ik heb elke dag gewandeld, tussen de 5 en 27 km op mijn eigen tempo. En morgenvroeg krijg ik ook gezelschap van mijn buurman. Dat zal nodig zijn, want het einde van de nacht is een moeilijk stuk." 

Gelukkig is Gaston een geoefend wandelaar, zo is hij vijf jaar geleden nog van Porto naar Santiago de Compostela gestapt. "Toen heb ik 300 km op tien dagen gestapt. Dit zou dus zeker moeten lukken." (Lees verder onder het fragment) 

Radio 2

De deelnemers passeren ook de basiliek van Scherpenheuvel. Daar worden ze verwelkomd door 1201 kaarsjes. En daar zorgt pastoor Luc Van Hilst voor met zijn team. "Scherpenheuvel is gelinkt met kaarsen, dus gaan we voor elke deelnemer een kaarsje branden. De eersten zullen in het duister toekomen, en dus willen we als bedevaartsoord mensen in het licht zetten. Op die manier willen we de deelnemers een hart onder de riem steken. De kaarsjes branden twee dagen aan een stuk, dus als de deelnemers veilig en wel thuis zijn geraakt, blijven we aan hen denken." 

Vanavond gaan we beginnen met alle 1201 kaarsjes aan te steken, voor elke deelnemer één

pastoor Luc Van Hilst van Scherpenheuvel

1201 kaarsjes is een pak, toch gaat de pastoor die hoogstpersoonlijk aansteken. "Vanavond ga ik beginnen met alle kaarsjes aan te steken. Gelukkig zijn er een paar helpende handen, maar mijn handen zullen mee branden." De basiliek van Scherpenheuvel krijgt niet alleen vandaag en morgen een pak wandelaars op bezoek, ook de rest van het jaar is het een populaire plek voor sportievelingen. Al is dat niets voor de pastoor zelf: "Ik ben niet echt een wandelaar of fietser. Ik heb twee nieuwe knieën en die laten dat helaas niet toe (lacht)." (Lees verder onder het fragment)

Radio 2

Wie het volhoudt tot de laatste etappe kan even uitblazen bij Don Petrol in Tielt-Winge. "Iedereen is welkom in ons sfeervolle bikerscafé",  benadrukt eigenaar Bart Reweghs. "We houden inderdaad van motoren maar evengoed van de sfeer van de jaren '60, hier staat zelfs een jukebox van toen. Maar er komen heel verschillende mensen naar hier, evengoed families met kinderen. Al zullen het vandaag en morgen vooral wandelaars en supporters zijn." Vanaf morgenvroeg 7 uur staat Bart hier paraat. (Tekst gaat verder onder foto)

Eigenaar Bart Reweghs van Don Petrol, de laatste halte op 80 km
Radio 2

Maar echt genieten van de verschillende biertjes, limonades, aperitieven of de Amerikaanse en Mexicaanse keuken, zal voor de wandelaars niet lukken. "Dit is de laatste halte van de tocht, op 80 km. Ik heb zelf de Dodentocht gestapt en die laatste loodjes zijn erg zwaar. Ik denk dat het beter is dat de wandelaars dan niet te lang blijven hangen en snel doorstappen. Daarom geven we iedereen een consumptiebon om later terug te keren. Zo kunnen ze genieten van onze heerlijke hamburgers en nacho's." 

Meest gelezen