Videospeler inladen...

Zes gewonden bij terreuraanval in Nieuw-Zeelandse supermarkt

In de Nieuw-Zeelandse grootstad Auckland zijn zes gewonden gevallen bij een mesaanval in een supermarkt. Premier Jacinda Ardern spreekt op een persconferentie over een terreurdaad. De dader werd al langer gevolgd door de politie en is meteen na de aanval doodgeschoten.

In een supermarkt in Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, zijn 6 gewonden gevallen bij een mesaanval. 3 van hen zijn er slecht aan toe. Op een persconferentie in hoofdstad Wellington heeft premier Ardern het over een terreurdaad. "Een gewelddadige extremist heeft een terreuraanval uitgevoerd op onschuldige Nieuw-Zeelanders", zegt de premier.

De dader is een man uit Sri Lanka die al eerder bedreigingen had geuit en zou geïnspireerd zijn door terreurorganisatie IS. "Hij stond onder voortdurende surveillance van de politiediensten", stipt de premier aan op het persmoment. "Het is dan ook het surveillanceteam dat hem heeft gedood, zowat 60 seconden na het begin van de aanval."

We hebben zo snel mogelijk ingegrepen en erger vermeden

Politiecommissaris Andrew Coster

"We hadden geen aanwijzingen dat hij plannen had voor een aanval vandaag", zegt politiecommissaris Andrew Coster op dezelfde persconferentie. "Als je iemand 24 uur op 24 uur en 7 dagen op 7 volgt, kun je niet altijd naast hem staan. We hebben zo snel mogelijk ingegrepen en mogelijk erger vermeden."

"Het was een verwerpelijke aanval", aldus premier Ardern nog. "De aanval is gepleegd door een individu. Niet door een geloof, gemeenschap of ethnicitieit. Hij alleen is verantwoordelijk voor wat er gebeurd is. Laat dat duidelijk zijn."

In maart 2019 werd Nieuw-Zeeland al eens opgeschrikt door een terreuraanval. Een extreemrechtse Australiër schoot toen in twee moskeeën in de stad Christchruch een 50-tal mensen dood.

BEKIJK: Een ooggetuige legt met haar smartphone het moment vast wanneer de dader wordt uitgeschakeld.

Videospeler inladen...

Meest gelezen