Wat is er mis met McFlurry? Amerikaanse overheid start onderzoek naar ijsmachines van McDonald's die te vaak defect zijn

De Federal Trade Commission, die instaat voor de bescherming van consumenten in de Verenigde Staten, zou een onderzoek gestart zijn naar de ijsmachines van fastfoodketen McDonald's. Dat schrijft "The Wall Street Journal". De ijsmachines zijn opvallend vaak defect. En de fabrikant zou er alles aan doen om ervoor te zorgen dat enkel zij de machines kunnen onderhouden en repareren.

Iedereen die al eens naar McDonald's is geweest, kent ook de McFlurry. Een soort van softijs dat uit een speciale ijsmachine komt. Maar die ijsmachine blijkt vaak defect te zijn. Zo vaak dat het internet uitpuilt met grappen erover. McDonald's zelf tweette vorig jaar nog: "We hebben een grap over onze ijsmachine, maar vrezen dat ze niet werkt.

En dan is er ook de website McBroken. Daarop kan je zien in welke (Amerikaanse) restaurants van McDonald's de ijsmachine stuk is. Op dit moment zo'n 11 procent, zo blijkt. In New York is zelfs 1 op de 5 machines defect. En dat is ook de Federal Trade Commission niet ontgaan (FTC).

De Amerikaanse krant "The Wall Street Journal" kon een brief inkijken van de FTC aan uitbaters van de McDonald's-restaurants. Daaruit zou blijken dat de FTC wil weten hoe McDonald's zijn leveranciers en apparatuur, en dus ook de ijsmachines, beoordeelt. En hoe vaak de restaurantuitbaters aan hun eigen machines mogen werken. De FTC zelf onthoudt zich van verdere commentaar, schrijft de krant.

Dat de ijsmachines vaak defect zijn, is één zaak. Maar de fabrikant zou de machines ook zo ingewikkeld maken dat het onderhoud en de reparatie bijna onmogelijk door andere mensen kunnen worden uitgevoerd. En dat gaat in tegen de "right to repair", het recht om te repareren, dat Amerikaans president Joe Biden wil invoeren.

Aan "The Wall Street Journal" verklaart de fabrikant dat restaurantuitbaters ook zelf de reparaties mogen uitvoeren, maar dan wel op eigen verantwoordelijkheid. Met andere woorden: de garantie valt weg.

De FTC zou wel beklemtonen dat het feit dat er een onderzoek is opgestart nog niet betekent dat er ook echt sprake is van wanpraktijken. McDonald's zelf ontkent dat er een onderzoek aan de gang is.

Meest gelezen