Antwerps parket waarschuwt voor helpdeskfraude: "Bankbedienden komen nooit ter plaatse"

Het Antwerpse parket roept vooral oudere mensen op om alert te zijn voor criminelen die zich uitgeven als bankbedienden. Die komen bij mensen thuis en knippen daar bankkaarten door. Dat wordt helpdeskfraude genoemd. "Bankbedienden gaan nooit ter plaatse  om jouw bankkaart door te knippen", waarschuwt Kristof Aerts van het Antwerpse parket op Radio 2 Antwerpen.

Het Antwerpse parket waarschuwt oudere mensen om op te passen voor helpdeskfraude. "Eerst bellen de zogezegde bankbedienden de slachtoffers op. Ze hebben al heel wat info over de mensen die ze bellen en winnen zo hun vertrouwen. Hoe ze juist aan die info komen, wordt nu onderzocht", vertelt Aerts. 

"Dan zeggen de criminelen dat er geld van hun bankrekening werd gehaald", klinkt het. "De slachtoffers geraken dan in paniek en rekenen op de zogenaamde bankmedewerker om het probleem op te lossen. De bankbediende komt vervolgens aan huis."

De oplichter knipt de bankkaart door, maar laat de chip intact, waardoor ze er toch dingen mee kunnen kopen

Kristof Aerts, Antwerps parket

"Als de valse bankmedewerker dan aan huis komt, zal die de bankkaart doorknippen", gaat Aerts verder. "Maar ze knippen de chip van de kaart niet door, waardoor ze nog betalingen kunnen doen. Ze doen dan aankopen bij bijvoorbeeld elektronicawinkels. Recent zijn er zo een aantal mensen opgelicht voor in totaal  40.000 euro."

Kristof Aerts gaf uitleg op Radio 2 Antwerpen. (De tekst gaat door onder het geluidsfragment.)

Drie verdachten opgepakt

De politiezone Balen-Dessel-Mol heeft de afgelopen week drie verdachten opgepakt. De drie twintigers uit Antwerpen geraakten betrokken bij een ongeval. Er werden een aantal elektronische toestellen aangetroffen in het voertuig, vermoedelijk betaald met gestolen of vervalste bankkaarten. "De verdachten spelen een cruciale rol, maar zijn niet het brein achter de organisatie. Ze leggen het contact met de slachtoffers."

Het Antwerps parket roept nu op om zo veel mogelijk oudere mensen in te lichten. "Praat erover met je tantes, nonkels, ouders of grootouders. Benadruk dat bankmedewerkers niet aan huis komen. En al zeker niet om bankkaarten door te knippen", waarschuwt Aerts nogmaals. 

Meest gelezen