Wang zhenxia - Imaginechina

Chinese entertainmentindustrie aan banden: "Dit soort cultuur draagt volgens China foute waarden uit"

De Chinese entertainmentindustrie moet hervormd worden. Dat wil de Chinese Communistische Partij die er aan de macht is. Reality-tv-programma's worden verboden en artiesten die een politiek incorrect standpunt innemen wordt een podium ontnomen. Waarom voert China zulke regels door? En wat is hun doel? Onze China-expert Veerle De Vos geeft meer uitleg in "Laat".

De maatregelen zijn een onderdeel van een groter hervormingspakket vanuit de Chinese communistische partij om de Chinese economie terug op de rails te krijgen. Zo werden er eerder deze week ook al nieuwe regels opgelegd voor de gaming-industrie. Chinezen mogen nog maar drie uur online gamen per week. Op vrijdag, zaterdag en zondag telkens één uurtje. 

1. Wat moet er veranderen aan de huidige entertainment-industrie?

Volgens de CCP is het hoog tijd om hervormingen door te voeren. Ten eerste moet de industrie een "patriottistische sfeer" uitstralen. Dat wil zeggen dat ze moet volgen in de lijn van de overheid en de communistische visie. Verder mogen artiesten "zich niet politiek incorrect uiten." Kort wil dat zeggen dat "ze eigenlijk de foute waarden uitstralen", zegt Veerle De Vos. "China wil dat die beroemdheden meer positieve energie uitstralen."

Daarnaast mogen mannen ook geen opvallende kledij dragen of er te vrouwelijk uit zien. Oorbellen of geverfd haar, wat wel vaker voorkomt bij mannelijke Chinese artiesten, is dan ook volledig uit den boze. "Dat past allemaal niet bij het beeld dat China de jongeren wil voorschotelen", zegt De Vos.

Wat wil de overheid veranderen? Veerle De Vos lijst het even op in "Laat":

Videospeler inladen...

2. Waarom voeren ze al deze hervormingen door?

Het is niet de eerste keer dat China dit soort hervormingen doorvoert. Opvallend is wel dat ze elkaar nu als sneltreinen volgen. Zo werd er al eerder deze week verspreid dat online gaming ook zwaar aan banden wordt gelegd. Je mag namelijk nog maar drie uur per week online gamen. "Jongeren mogen elke vrijdag, zaterdag en zondag, telkens een uurtje tot ten laatste 22 uur", legt De Vos uit. 

Er blijven niet veel leuke dingen meer over

Veerle De Vos

Deze maatregelen volgen al iets oudere maatregelen waarbij andere culturele takken, denk maar aan de filmindustrie, beperkingen kennen. Voor De Vos is het duidelijk: "Er blijven niet veel leuke dingen meer over."

Videospeler inladen...

3. Waar liep het dan fout?

Met deze maatregelen maakt de CCP duidelijk dat het broodnodig is om in te grijpen. En dat komt omdat "een aantal sterren met tientallen miljoenen volgers het te bont hebben gemaakt", zegt De Vos. Een bekend voorbeeld is Kris Wu, een bekende Chinese acteur en zanger. Hij wordt door verschillende vrouwen beschuldigd van aanranding en verkrachting en hij is recent opgepakt. Andere sterren, enkele bekende actrices bijvoorbeeld, worden beschuldigd van belastingontduiking. Maar soms zijn de aantijgingen minder duidelijk. Maar de gevolgen voor de betrokken artiesten zijn soms groot. "Ze worden monddood gemaakt. Online wordt hun profiel van alle websites gehaald", zegt De Vos.

Veerle De Vos legt in de onderstaande video uit wie buiten het boekje kleurde en wat de gevolgen daarvan zijn:

Videospeler inladen...

4. Wat is het doel van China met deze maatregelen?

Xi Jinping, de president van China en dus ook partijleider heeft een duidelijk doel voor ogen: "Je kan niet vroeg genoeg beginnen met jongeren de juiste waarden aan te leren". Dat mag je letterlijk nemen, zegt De Vos, want de visie van president Xi wordt ook al in schoolboeken opgenomen. "Dat begint in de lagere school waar kinderen zijn gedachtegoed moet leren. " Volgens De Vos lijkt het erop dat "Xi Jinping een ideaalmaatschappij wil creëren die opvallend veel inspiratie uit het verleden haalt."

Xi Jinping wil een ideaalmaatschappij creëren die naar het verleden kijkt

Veerle De Vos

Je verzetten tegen het regime heeft dan ook geen zin. Zo worden online berichten tegen het regime offline gehaald. Het duidt aan dat alle 1,4 miljard Chinezen in het gareel moeten lopen van de overheid. "De ruimte voor kunstenaars en artiesten uit de entertainment wereld wordt steeds kleiner, en dat is toch wel jammer", besluit De Vos.

Wat wil de Chinese president Xi Jinping bereiken? En hoe ver zal hij gaan? Veerle De Vos legt het uit in het late journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen